Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Povratak napisanih

post-title
Foto: Gradska biblioteka


Na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu u sredu, 26. oktobra održana je promocija izdanja i laureata 59. Disovog proleća. Četvtrog sajamskog dana publika je mogla da uživa u različitim kvalitetnim sadržajima, a kada je u pitanju Gradska biblioteka Čačak posebnu pažnju privuklo je inspirativno kazivanje prof. dr Mihajla Pantića koji je dao još jedno novo viđenje poezije Dragana Boškovića i time ponovo potvrdio da je žiri, koji su pored njega činili dr Saša Radojčić i dr Marko Avramović, doneo pravu odluku.

U prilog tome išlo je i kazivanje ovogodišnjeg dobitnika Disove nagrade koji se kroz osvrt na Najnoviji zavet, 47. knjigu u ediciji „Knjiga gosta”, dotakao ključnih tačaka svoje poetike, naglasivši da svaka nova promocija Disovog proleća i izdanja u njemu iznova oživljava isti osećaj kao prilikom uručenja Nagrade. „Ako sam pre ove nagrade sebe prepoznavao u Disu čini mi se da negde u budućnosti moram da idem korak unazad, u srpski romantizam. Mislim da će moja sledeća knjiga odisati nadahnućem Jovana Jovanovića Zmaja”, kazao je Bošković.

DSC_0029-scaled
Foto: Gradska biblioteka

Na Sajmu je po prvi put promovisana zbirka Dečaci istočnog bloka koja je objavljena kao 41. knjiga u ediciji „Tokovi”. O sadržaju nagrađenog rukopisa govorila je dr Sonja Veselinović istakavši da nas naslov knjige podseća na širi kontekst Istočne Evrope, nasleđa komunizma, građanskog i socijalističkog načina življenja uz povremena upućivanja na pop-kulturu zapadnog sveta kao nedosanjani san i obećanje. Potom je dobitnik Nagrade „Mladi Dis” Aleksa Krstić pročitao odabrane stihove.

U promociji su učestvovali i direktor manifestacije Disovo proleće dr Bogdan Trifunović koji se osvrnuo na tradicijski niz Proleća. O izdanjima su govorile i urednik lista „Disovo proleće” Tanja Vuković i Marija Radulović, koautor kataloga koji prati izložbu posvećenu Draganu Boškoviću koja je ujedno i bila moderator programa.

 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar