U Prislonici je počela da radi škola frule čiji je cilj promocija frule i negovanje izvornog narodnog stvaralaštva, a time ,kako organizatori kažu, i reaktiviranje kulturnog života n a seoskom području. Škola je otvorena na inicijativu Saveta Sabora frulaša i Kulturno prosvetne zajednice Čačka u saradnji sa mesnom zajednicom Prislonica i udruženjem ,,Etnos“. Domaćin prve radionice je izdvojeno odeljenje preljinske osnovne škole u Prislonici.
Posle Bresnice i Mrčajevaca, škola frule je otvorena i u Prislonici, selu čuvenom po Saboru frulaša koji je ove godine održan po 35. put. Ovaj kraj je poznat ne samo po manifestaciji ,,Oj Moravo“, već i po vrsnom frulašu Časlavu Pavloviću. Ideja organizatora je da škola ponese ime Pavlovića i time nastavi da neguje sviranje na fruli, starom srpskom instrumentu sve popularnijem među mladima. Interesovanje osnovaca da nauče da sviraju frulu jedan je od pokretača da škola bude osnovana u Prislonici. Da pomognu drugarima na početku došli su đaci iz Bresnice, Mrčajevaca i okolnih sela koji već imaju iskustva u sviranju frule.
Sa polaznicima radionice frule u Prislonici radiće Zoran Jevtić, dugogodišnji učesnik, ali i pobednik Sabora frulaša. Svoje dragoceno iskustvo Jevtić će preneti mladima, jer je cilj kako kaže, da se promoviše frula, da se neguje tradicija i stari srpski običaji otrgnu od zaborava. Ono što ovog vrsnog frulaša raduje je da su mladi zainteresovani da sviraju frulu. Među polaznicima škole frule u Prislonici ima i mališana koji već sviraju neki drugi instrument. Oni stariji učestvovali su na takmičenjima i stekli neko iskustvo nastupajući pred publikom. Sasvim je prirodno što je i Prislonica dobila Školu frule. Gde će će deca učiti da sviraju ovaj stari instrument ako ne u prestonici frule koja skoro četiri decenije otkriva mlade sa raskošnim muzičkim talentom.
,,Frula je koren srpskog naroda“, rekao je , iako flautista, čovek koji je dao dušu Saboru frulaša Miodrag Azanjac, podseća Zoran Rajičić, predsednik Saveta sabora frulaša. Radionica u Prislonici radiće dva puta sedmično i časovi će trajati od 30 do 45 minuta.
Infopress
Komentari
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!
Ostavite komentar