Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vestiNikada veće interesovanje za kupovinu vozila na električni pogon. Jedina prepreka u Zapadnoj Srbiji je mali broj punjača!

post-title


Ministarstvo zaštite životne sredine treću godinu zaredom subvencioniše kupovinu novih vozila na električni ili hibridni pogon u cilju podsticanja korišćenja ekološki prihvatljivog vida transporta i ove godine je do sada bilo najveće interesovanje za subvencije – 625 vozila, pa su obezbeđena i dodatna sredstva. Iako je ove godine opredeljen najveći iznos za subvencije do sada, tražnja je uveliko premašila planiranih 150 miliona dinara, pa je resorno ministarstvo odvojilo dodatna sredstva iz budžeta kako bi podržalo sve zainteresovane za kupovinu električnih i hibridnih vozila, saopštilo je ministarstvo.

Ukupan broj subvencionisanih vozila u ovoj godini je 625, što predstavlja najveće interesovanje do sada za podsticaje za kupovinu eko vozila. U 2020. godini subvencionisana je kupovina 112, a u 2021. godini 446 novih vozila.

 

 

Subvencije se dodeljuju po posebnoj uredbi koju donosi Vlada Srbije posebno za svaku godinu, u okviru sprovođenja mera za poboljšanje kvaliteta vazduha i unapređenja životne sredine.

Pravo na subvenciju za kupovinu eko vozila mogu da ostvare građani, pravna lica i preduzetnici koji su podneli zahtev najkasnije do 31. oktobra, a iznos subvencije kreće se od 250 do 5.000 evra u zavisnosti od vrste vozila.

Masovnije korišćenje ekološki prihvatljivijih vozila od velikog je značaja za smanjenje aerozagađenja koje dolazi iz saobraćaja.

 

Broj elektro i hibridnih vozila je u stalnom porastu u našoj zemlji, čemu doprinose i podsticaji države, koji će biti nastavljeni i naredne godine usvajanjem nove Uredbe o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila koja imaju isključivo električni pogon, kao i vozila koja uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem pokreće i električni pogon (hibridni pogon).

Vozači električnih vozila se ne brinu za poskupljenje goriva, oni se voze na struju višestruko jeftinije.

 

Uradili smo poredjenje električnih motora u odnosu na SUS motore:

 

Kombinovana potršonja na 100km:

 

⚡️17kWh/100km

⛽️10l/100km

 

⚡️Cena struje: 170rsd/100km

⛽️Cena goriva: 2.220rsd/100km

 

Što znači da na svakih predjenih 100km vam u novčaniku ostane 2.050rsd!

Prosto ukoliko prelazite 2.500km mesečno vozilo samo sebe isplaćuje(tjst mesečnu lizing ratu).

Na vama je samo da skupite za učešće.

 

Na osnovu ove računice jasno se može videti da se vožnja na struju višestruko isplati. Ostaje samo da gradovi reše što više punjača za elektro vozila.

 

MediaPortalKomentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar