Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vestiMali pozvao privrednike da se uključe u sistem E-fakture: Od 1. januara naredne godine postaje obavezno

post-title
Ilustracija, foto: Shutterstock


Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali rekao je danas, otvarajući konferenciju "E-fakture i elektronska plaćanja za konkurentniju privredu", da je uvođenje elektronskih faktura u poslovanje privrede verovatno najvažniji reformski potez u poslednjih 20 godina.

- Mi smo na planu uvođenja e-Faktura ispred Francuske, koja planira da ih uvede 2027. godine, ispred Španije koja će ih uvesti 2026, ispred Slovenije, koja je donela zakon, ali ga još nije ratifiklovala u parlamentu. Mi u ovom trenutku imamo preko 20.000 korisnika javnih sredstava, celu državu, koja je već u sistemu elektrnskih faktura i najveći broj privrednika - istakao je Mali.

Ovo je po meni primer kako možemo da povećavamo konkurentnost i atraktivnost naše privrede, jer smo to uradili na predlog privrednika kako bi oni svoje poslovanje unapredili, učinili ga transparentnijim, konkurentnijim i kako bi povraćaj PDV-a dobili u kraćem vremenskom periodu.

- Pozivam sve privrednike koji su u sistemu PDV-a, a još nisu prešli na elektronske fakture da urade to što pre, jer je od 1. januara naredne godine obavezno korišćenje eFaktura za sve koji su u sistemu PDV apelovao je ministar finansija.

Koristi su, kaže, ogromne, jer je sistem besplatan i transparentan, i privrednik tačno zna šta je kupio i prodao u prometu između pravnih lica.

- Troškovi su za privredu mnogo niži, jednostavnije je čuvanje faktura, ali najvažnije je što ćemo uparujući ulazne i izlazne fakture u sistemu elektronskih faktura moći da radimo povraćaj PDV-a u roku do 24 do 48 sati, automatski, umesto da traje 35 do 40 dana kao danas - naglasio je Mali.

Dodao je da je to ogromna pomoć likvidnosti naše privrede, koja će mnogo brže raspolagati sredstvima od povraćaja PDV-a, a koja će moći da koristi kao obrtna sredstva ili za investicije, pa tako neće morati privrednici da uzimaju kratkoročne kredite za finansiranje likvidnosti.

TanjugKomentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar