Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Posadio sam je u maju da bi mi rodila u novembru, tada su svi radnici slobodni: Neverovatan prizor u selu Mirosaljci, kod Dragana berba crvenog zlata u punom jeku (FOTO)

post-title
Foto: RINA


Ako vas put navede u ariljsko selo Mirosaljci ovih hladnih i maglovitih novembarskih dana, dočekaće vas neverovatna slika. U malinjaku Dragana Milijanovića grane su se savile od roda crvenog zlata, a zasadi su puni berača. Ipak, nije u pitanju nikakvo čudo prirorode niti cvetanje kad mu vreme nije, što je bio slučaj prethodnih dana kod pojedinih domaćina. Dragan je u maju ove godine namenski posadio sortu koja rađa kasnije, a berba kreće od septembra i traje se do prvih većih mrazeva.

"Pod ovom sortom imam površinu od oko jednog hektara. Odlučio sam se za nju prvenstveno zbog radne snage. Imam i zasade vilameta i borovnice i sve to rađa tokom leta skoro u isto vreme traje berba, pa ne bi mogli sve da postignemo na vreme, određena količina roda bi verovatni propala. Zato eurosadira se bere sada u novembru, tada nije teško naći radnike, jer su skoro svi sezonski poslovi završeni. Iako oni koji nisu upućeni misle da je sa krajem leta kraj i sa malinama, u našem slučaju to nije tako", rekao je Dragan za RINU.

1668771515MALINE6-RINA
Foto: RINA

Ovo sorta može se pohvaliti izvrsnim karakteristikama i otpornošću na bolesti. Bere se brže, a ima ukusne plodove koji dugo zadržavaju svežinu. Voćar iz Mirosaljaca zadovoljan je rodom ove prve godine i kaže da se količina roda po jednom hektaru u idealnim vremenskim uslovima kreće oko 15 tona.

"Deo predojamo u svežem stanju, a drugi deo predajemo u hladnjače koje se inače bave otkupljivanjem malina i u letnjem periodu. Zadovoljan sam potražnjom, ali i otkupnom cenom koja sada iznosi 510 dinara. Berači su plaćeni po satu 330 dinara, jer je u novebro jako diskutabilno kad će početi, a kad završiti sa berbom zbog vremenskih uslova. Naravno, imaju obezbeđen smeštaj i hranu", ističe Dragan.

Ovaj malinar dodaje da je bolji rod i veća zarada ipak kad su u pitanju klasične sorte poput vilameta, ali svakako se ne žali ni na ovo novembarsko zlato koje zaradu donosi u kasnu jesen.

RINA



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar