Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vestiAko neko od njih odustane, naše plodne oranice su u problemu: Posao koji rade je zaista težak, pred naletom oblaka ispale i preko 100 raketa

post-title
Foto: RINA


U poslednjih nekoliko godina opštna Ivanjica imala je ozbiljne probleme sa gradonosnim padavinama koje su nanosile ogromnu štetu ne samo na poljoprivrednim kulturama po čemu je ovaj kraj poznat, već i na stambenim objektima. Ogromna sredstva opredeljena su iz budžeta lokalnog parlamenta kako bi protivgradni strelci kao čuvare oranica i plodnjih njiva sačuvali na svojim stanicama.

- Nema više ljudi koji žele ovim da se bave, imaćemo problem. Opredelili smo sredstva preko našeg Poljoprivrednog odeljenja da isplatimo još sredstava protivgradnim strelicima, ljudima koji čuvaju Ivanjicu, ne samo useve već sve privredne i privatne objekte ali i širu okolinu. Mi smo u prvom delu godine mesečno ispaćivali 12.000 dinara neto našim protivgradnim strelcima. Sada smo im dodali još 8.000, odnosno od lokalne samouprave će imati 20.000 dinara ukupno mesečno, plus 4.000 dinara od republike što je malo. Na inicijativu protivgradnih strelaca održali smo jedan sastanak u Ministarstvu poljoprivrede i tu su neke stvari dogovorene, koje su manje-više ispoštovane za same protivgradne strelce. Ova naša odluka je podrška svim tim ljudima koji rade jedan pretežak, preodgovoran i preopasan posao”, rekao je za RINU, Momičilo Mitrović predsednik opštine Ivanjica i dodao da je novoj ministarki poljoprivrede upućen zahtev za hitan sastanak jer je već sada evidentno da će opština ivanjica naredne godine imati problem sa protivgradnim strelcima.

- Ukoliko se desi da neko od njih napusti protivgradnu stanicu, odnosno ne potpiše ugovor sa Radarskim centrom iz Sjenice, Ivanjica je u ozbiljnom problemu. Tim ljudima treba svako od nas, svaki građanin posebno i lično da se zahvali, jer obavljaju posao koji je vrlo rizičan”, istakao je predsednik opštine Ivanjica.

Mitrović je najavio da će uz pomoć ministarstva pokušati da za protivgradne strelce obezbede dodatna sredstva i neophodnu opremu za narednu godinu.

Osim za naknadu ovim ljudima, opština Ivanjica učestvuje i u kupovini protivgradnih raketa.

- Ministarstvo poljoprivrede je izašlo u susret i skinulo jedan teret sa budžeta lokalne samouprave, a to je kupovina raketa. Nijedan predsednik i nijedna vlast ne sme dozvoliti da bilo koja protivgradna stanica ostane bez raketa, jer smo svesni šta nam se dešavalo u proteklih pet godina. Otprilike u maju mesecu imamo ozbiljne gradonosne oblake koji su iznad Ivanjice i koji mogu napraviti ozbiljnu štetu i sve se to rešava sa dejstvom protivgradnih raketa. Imamo jednu gradnu stanicu, gde je gospodin sa Gliječa isplaio 31 raketu za dan, a ukupno dejstvo iznad Ivanjice bilo je nekih 117 raketa u jednom danu”, zaključio je Mitrović.

Inače, na području opštine Ivanjica postoje 24 protivgradne stranice, od kojih su funckionalne 22 sa kojih dejstvuju 44 protivgradna strelca.

RINAKomentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar