Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Otvorena izložba Sadka Hadžihasanovića ,,Don’t Play with Guns/ Zveckanje oružjem“ u izložbenom prostoru Galerije ,,Risim“

post-title
Foto: Umetnička galerija Nadežda Petrović


Umetnička galerija „Nadežda Petrović" upriličila je otvaranje izložbe Sadka Hadžihasanovića –,,Don’t Play with Guns/ Zveckanje oružjem“ u izložbenom prostoru Galerije ,,Risim“ u sredu, 23. novembra. Izložbu su otvorili Mirjana Racković, muzejski savetnik Umetničke galerije „Nadežda Petrović" i Miodrag Danilović, istoričar umetnosti i kustos izložbe.

Izložba se sastoji od 15 eksponata i animiranog filma i spada u korpus klasičnih medija. Kontakt sa neuramljenim platnom koje je već odštampano i na kome se naknadno inerveniše specifičnost je same postavke. Forma je dosta kompleksna jer pored doslikanog, docrtanog postoje i dolepljeni elementi i druge kolažne intervencije.

316113551_858495951828108_155211837060080800_n_1
Foto: Umetnička galerija Nadežda Petrović

Najveći deo eksponata za svoje osnove ima tapiserije iz Žuija (vizuelne kulture koja postoji u Francuskoj još od 18. veka) platana na kojima se otiskuju dekorativni motivi bezbrižnih mladih ljudi u rokajnim enterijerima i eksterijerima. Kako je Danilović pojasnio one su zapravo i naličje kolonijalizma a u aktuelnom momentu možemo ih posmatrati kao pandan trenutnoj popularnoj kulturi društvenih mreža i medija koji prikazuju verziju stvarnosti i simboličnu i imaginarnu gradnju nekog društvenog kapitala ili predstave.

Prema Danilovićevim rečima Hadžihasanović je neko ko je nosio jugoslovensko iskustvo u svojoj memoriji i doživeo jako strašne trenutke početkom 90ih godina u Bosni zbog čega i pored profesionalne ostvarenosti i sa druge strane Atlantika nije imao mira. Ova dela su posledica tog iskustva a izložba zapravo tematizuje sveprisutnost nasilja i kulta vatrenog oružja u kulturi Zapada. ,,Ovde se umetnik upravo hvata u koštac baš sa tim temama i pristupa širokom kritičkom preispitivanju na polju celokupne naše kulture. Traženje ovakve pozicije unutar istorije a izvan pukog individualnog iskustva pored ekspresivnosti ispunjava suštinu umetnosti - saznanje odnosno kognitivnost“ zaključio je Danilović.

316604535_875587773617499_9099534931416157815_n
Foto: Umetnička galerija Nadežda Petrović

Po rečima Mirjane Racković Hadžihasanović je inernacionalno poznat umetnik sa zavidnom izlagačkom karijeroma a njegova današnji opus se definiše kao ,, kompleksna vizualnost sadašnje figuracije“. Racković je ovim povodom a kao pojašnjenje izložbe podvukla reči prvog kustosa Umetničke galerije ,,Nadežda Petrović“ Mihaila Bošnjakovića: ,,Niko intenzivnije od umetnika ne oseća težinu pretnji koje je čovek u svom tehnološkom usavršavanju stavio iznad sopstvene egzistencije.“ Upravo u ovim radovima mogu se videti ta sredstva za uništenje sopstvene vrste.

Izložba je realizovana kao zajednički projekat Galerije savremene likovne umetnosti iz Niša, Muzeja rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca i Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ u Čačku, a prati je katalog sa tekstovima dvoje istoričara umetnosti i profesora - Miodraga Danilovića („O slikanju, brijanju i zveckanju oružjem“) i Bojane Videkanić („Zveckanje oružjem“).

Izložba će za posetioce biti otvorena od 24. novembra do 31. decembra u sledećim terminima: utorak – petak od 12 do 18 časova, vikendom od 10 do 14 časova.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar