Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vestiOvo je mrtav period za čačansku jabuku, trenutno je zastoj na tržištu: Magacini ovog voća puni do vrha, jedina nada izvoz za Rusiju početkom godine

post-title
Foto: RINA


Skladišta u kojima članovi Udruženja voćara „Čačanska jabuka” čuvaju svoju robu, puna su do vrha. Zalihe jabuka miruju jer voćari čekaju neke povoljnije uslove na tržištu i pre svega bolju cenu. Najveće tržište na koje je odlazila čačanska jabuka jeste Ruska Federacija ali usled sukoba u Ukrajini transport robe je, ne samo otežan već i znatno poskupeo.

”Zastoj je na tržištu i prodaja još uvek nije krenula. Neke količine su otišle u vreme berbe, ali je sada naišao mrtav period. Manje količine idu na rusko tržište i sada ali znatno manje. Poskupljenje transporta je dosta opteretilo naš proizvod i znatno je teža situacija nego prethodnih godina.”, rekao je za RINU, Nebojša Jovanović, predsednik udruženja voćara „Čačanska jabuka”.

Izlazak čačanske jabuke na tržište očekuje se u drugoj polovini meseca decembra ali i nakon Nove godine. Pored ruskog, čačanski voćari pronašli su i nova tržišta za svoje proizvode.

„Rusija ima svoje količine jabuka za period do Nove godine, ali se nadamo da ćemo uspeti nešto da plasiramo i na to tržište. Međutim, otvaraju se i nova, pre svega Bliski istok, Velika Britanija, zemlje u okruženju”, naglasio je Jovanović.

Jovanović je istakao da su članovi Udruženja voćara „Čačanska jabuka” voćari koji se ovim poslom bave i po pet decenija te da na njihov nastavak bavljenja neće uticati ovakvi uslovi na tržištu. Međutim, on naglašava da će se u buduće raditi sa dodatnim oprezom kako bi se videli u kom pravcu će se kretati tržišta.

RINAKomentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar