Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Povest o telu kao povest o sebi

post-title
Foto: Gradska biblioteka


Promocija zbirke priča „Povest o telu” književnika Marjana Čakarevića održana je u petak, 25. novembra u Maloj sali Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis”. Pored autora o knjizi je govorio i pesnik Petar Miloradović, a program je vodila Tijana Bežanić.

„Povest o teluˮ čini 11 nezavisnih priča koje, uprkos svojoj hronološkoj razuđenosti i nehajno strukturiranoj kompoziciji, čine celinu, te se delo može čitati i kao roman. Glavni lik je narator, a priče su naslovljene po nazivima delova tela ili tvorevinama njihovih primarnih funkcija. Indikativno, one svojim naslovima usmeravaju čitaoca na određena tumačenja, ali suštinski poseduju višedimenzionalnost, koja neumitno prati tok svesti i bogatu asocijativnost autora ovog štiva. Njegov glavni junak prepričava epizode iz različitih perioda svog života, od ranog detinjstva do odraslog doba koje se baziraju na snažnim, živim uspomenama, te navodi čitaoca da pokuša da prizove u sećanje i preispita najupečatljivije trenutke iz svoje prošlosti.

Po rečima Petra Miloradovića „Povest o telu” je autopoetička knjiga, nastala iz nužnosti da se pokaže razvoj autora i njegovog izraza. Posebno je taj aspekt vidljiv na nivou jezika, čija vrednost čitaocu nikako ne može promaći.

Marjan Čakarević je napomenuo da je delo pisano u drugom licu, osim u poslednjem pasusu, kada naracija prelazi u prvo, pa se menja i pesrpektiva sagledavanja celokupnog dela. U razgovoru sa Petrom Miloradovićem, autor se složio da je ovo štivo, između ostalog, priča o gradu, fenomenima koji ga čine, ali da je kroz ovu povest pokušao da otrgne od zaborava i priču o sebi. U kontekstu složenih društveno-političkih događaja, iako naizgled lična, ova pripovest predstavlja i svojstveni doprinos opštoj istoriji, koja se događala mnogima od nas.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar