Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Priče o znamenitim Srbima

post-title
Foto: Gradska biblioteka


O naučnicima, književnicima, svetskim, a pravim srpskim brendovima – Nikoli Tesli, Ruđeru Boškoviću, Ivu Andriću i dr. nadahnuto su govorili Aleksandra Ninković Tašić i Branislav Stanković u četvrtak, 1. decembra u Gradskoj biblioteci u Čačku. Publici je, u organizaciji Udruženja „Irmosˮ, predstavljena knjiga „Hrvatima s ljubavljuˮ izdavačke kuće „Vaskrsenjeˮ. U programu su, osim autorskog tima Ninković Tašić i Stanković, učestvovali predstavnik ove izdavačke kuće dr Gordan Popović i Ljiljana Ranković iz „Irmosaˮ, koja je i vodila program.

Na samom početku večeri bilo je reči o provokativnom naslovu ove publikacije, a prvo pitanje koje je bilo upućeno autorima upravo se odnosilo na njegovu demistifikaciju. Ranković je istakla da ovo veče sigurno nije tirada protiv jednog naroda, niti njihove kulture, već je ono zapravo neka vrsta odbrane srpskog kulturnog koda. Dato je obrazloženje da se hršćanskim, pravoslavnim pogledom na život i ljubavlju i najveće nepravde mogu ispraviti. Autori su ukazali i na to da se osvešćivanjem nacionalnog bića i pripadnosti, a koji su znameniti Srbi, poput Tesle, ponosno isticali u svakoj prilici, između ostalog, čuva identitet jednog naroda. Naime, objava u hrvatskom Večernjem listu u kojoj je pisalo da se u Hrvatskoj sprovodi veliki projekat „Hrvati koji su menjali svetˮ (među kojima su ubrojani Tesla, Bošković, Andrić i dr.), a koji se realizuje kroz emisije, predavanja u školama i javnim mestima je bio okidač zbog koga su Aleksandra i Branislav započeli rad baš na ovoj knjizi. Oni su želeli da javnosti, pre svega kod nas, a onda i šire skrenu pažnju na lik i delo ovih znamenitih ljudi koji su se od prvog do poslednjeg dana izjašnjavali kao Srbi.

Ujedno, prema rečima Aleksandre Ninković Tašić to je jedna topla priča o dobroti, plemenitosti i požrtvovanosti velikih umova, velikana čistih srca koji su disali za Srbiju. Ona je publici ukazala na mnoge značajne prepiske koje je Tesla vodio sa svojim rođacima, prijateljima, saradnicima, piscima, državnicima. Posebno je istakla govor koji je uputio studentima Velike škole u Beogradu, a kojim ih je hrabrio da će i oni sutra kao vrsni naučnici i stručnjaci, svojom naukom i radom širiti dobar glas o svojoj zemlji i da je to put kojim bi trebalo da hode.

Branisalav Stanković je tokom večeri, između ostalog ukazao da se u dokumentima, esejima, pismima i telegramima koje se nalaze u knjizi, a govore o navedenim ličnostima, jasno ističe tradicija iz koje su oni crpli svoju genijalnost i krenuli da osvajaju svet. Takođe, Stanković je napomenuo da se većina dokumenata po prvi put objavljuje među koricama ove publikacije. Odabrane delove iz različitih prepiski publika je imala priliku da čuje tokom programa, a odlomke je čitao dr Gordan Popović.

Na kraju promocije opšti zaključak autora je bio da se jednom ovakom knjigom precima vraća dug, ali i da se novim generacijima otkrivaju dugo prećutkivane istine.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar