Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Grad Kraljevo postaje bolje mesto za život osoba sa invaliditetom 

post-title
Foto: Press služba


Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom – 3. decembra, gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, sa saradnicima, upriličio je sastanak sa predstavnicima Unije organizacija osoba sa invaliditetom kako bi  razgovarali o svemu što je tokom prethodnog perioda postignuto i razmotrili šta sve treba učiniti kako bi se poboljšao status osoba sa invaliditetom u našem društvu i Gradu.
Predsednik Unije udruženja osoba sa invaliditetom i predsednik Međuopštinske organizacije Saveza slepih Srbije – Kraljevo Ranko Vuković podsetio je da su sastanci povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom  postali tradicija od kako je dr Predrag Terzić postao gradonačelnik, pa istakao da to nije samo protokolarni sastanak već se odmah iznalaze konstruktivni predlozi i rešenja za sve iznete probleme. 

Vuković je zahvalio prvom čoveku Grada na energiji koju ulaže u rešavanje problema sa kojima se osobe sa invaliditetom susreću.

„Gradonačelnik Terzić je veoma operativan i istog trenutka dobijamo povratnu informaciju kako da rešimo probleme koje osobe sa invaliditetom imaju. Povećanjem usluga socijalne zaštite, formiranjem Centra lokalnih usluga, saradnjom sa Centrom za socijalni rad, kroz podsticajne mere u zapošljavanju teže zapošljivih kategorija kojima Grad izlazi u susret i saradnjom sa gradonačelnikovim timom resorno zaduženim za socijalnu zaštitu, definitivno poslednjih godina Kraljevo postaje bolje mesto za život osoba sa invaliditetim“, poručio je Vuković.

Prema njegovim rečima, predstavnici Unije udruženja osoba sa invaliditetom konstantno rade na tome da se unaprede uslovi života osoba sa hendikepom.

„Samo zajedno, kao tim, u saradnji sa Gradom, njegovim institucijama i resornim ministarstvom, možemo da postanemo pozitivan primer celoj Srbiji. Mislim da sva naša borba dobija smisao kada vidite da stvari idu na bolje“, istakao je predsednik Unije.

Gradonačelnik Kraljeva podsetio je da su njegovi pomoćnici koji se bave socijalnom politikom - Milun Jovanović i Marko Matović, kao i članica Gradskog veća koja je zadužena za ovu oblast Ivana Bazić, tokom prethodne godine redovno razgovarali sa predstavnicima Unije udruženja osoba sa invaliditetom kako bi pronašli rešenja za njihove probleme, a kraljevačke ustanove kao što su Centar za socijalni rad i Centar lokalnih usluga se takođe trude da pomognu. 

„Prethodnih godina Grad je obezbeđivao po 100.000 dinara za najbolje studente na teritoriji grada Kraljeva, a u budžetu za 2023. godinu za ove namene opredeljeno je 10.000.000 dinara, tako da će 50 najboljih studenata dobiti po 200.000 dinara kao stipendiju Grada. Kraljevački većnici će, na jednoj od narednih sednica Gradskog veća, doneti odluku koja će omogućiti da Grad stipendira i studente sa hendikepom, pri čemu će uslovi za njihovo stipendiranje biti znatno povoljniji“, pojasnio je gradonačelnik, pa istakao:

„Naš cilj je da omogućimo da mladi ljudi sa invaliditetom dobiju priliku da studiraju i da, kada završe fakultete, mogu da doprinesu ovom društvu. U prethodnih nekoliko godina zaposlili smo osobe sa invaliditetom u okviru Gradske uprave, ali i javnih ustanova i preduzeća čiji je osnivač Grad, jer nikome nije cilj da prima socijalnu pomoć, već da radi, zaradi i da se oseti kao koristan član društva.“ 

Kako je podsetio, uz pomoć Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Grad je dobio sredstva za rekonstrukciju objekta koji koriste slabovide i slepe osobe, kao i za objekat koji koriste osobe sa autizmom. Pored resornog ministarstva, za koje je gradonačelnik uveren da će i u budućnosti pružati značajnu podršku Kraljevu, brojne nevladine i međunarodne organizacije, takođe, značajno doprinose poboljšanju uslova života osoba sa invaliditetom u našem gradu.

„Trudimo se da pri izradi infrastrukturnih projekata sagledamo i potrebe osoba sa hendikepom. Prilikom rekonstrukcije trotoara u ulici Vojvode Putnika napravljena je taktilna staza kako bi slepe i slabovide osobe mogle da se kreću tom ulicom. Takođe, trudimo se da vodimo računa kada presvlačimo asfaltom postojeće trotoare da uvek postavimo i oborene ivičnjake kako bi korisnici invalidskih kolica mogli da koriste trotoare“, pojasnio je Terzić, pa dodao da je, u cilju poboljšanja uslova života osoba sa invaliditetom u gradu Kraljevu, zakazao sastanak na kom će zajedno sa predstavnicima Unije udruženja osoba sa invaliditetom i gradskim stručnim službama obezbediti dodatna sredstva za rešavanje njihovih problema. 

 Sastanku su, pored predsednika Unije udruženja osoba sa invaliditetom i predsednika Međuopštinske organizacije Saveza slepih Srbije – Kraljevo, prisustvovali i predstavnici Udruženja „Autizam" Kraljevo, Udruženja osoba sa invaliditetom CARPE DIEM, Udruženja distrofičara Kraljevo i Društva za borbu protiv šećerne bolesti Kraljevo, kao i  pomoćnici gradonačelnika zaduženi za oblast zaštite ljudskih prava i za socijalna pitanja, članica Gradskog veća grada Kraljeva zadužena za socijalnu politiku i brigu o deci i porodici, predstavnici Centra za socijalni rad, Centra lokalnih usluga i Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta „Kraljevo“.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar