Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Čačanska privreda povećala izvoz u 2022.

post-title
Foto: Infopress


I pored otežanih uslova  za  prvih 10 meseci ove godine  privreda  Moravičkog okruga , bez Ivanjice,  je ostvarila pozitivne rezultate u spoljnotrovinskom poslovanju.  Zabeležen  je  izvoz od 502 miliona evra, a uvezeno je robe u vrednosti od 629 miliona evra.

 „Nije došlo do većih poremećajau spoljnotrgovinskoj razmeni, a privrednici su zadržali svoje kupce, poslovnu saradnju i visok kvalitet proizvodnje i pored rasta cena sirovina i repromaterijala. Privreda se suočava sa teškoćama u transportu , ali je uspela da poveća obim izvoza“, ističe Gorana Tanasković iz RPK Moravičkog i Raškog okruga.

Čačanska privreda je u posmatranom priodu ostvarila izvoz od 314 miliona evra  što predstavlja povećnje od 31 odsto,  dok je uvoz iznosio   455 miliona ili 25 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Ostvarena je pokrivenost uvoza izvozom od 69 odsto.

I u uvozu dominiraju prozvodi od gvoždja, čelika, bakra, mašine i vozila, kao i hemija, plastični proizvodi , prehrana. I dalje najveći spojnotrgovinski partner je Nemačka koja učestvuje u izvozu sa 35 odsto. Najviše se uvozi iz Češke sa kojim čačanska privreda beleži najveći spoljnotrgovinski deficit u poslovanju.

Privreda Gornjeg Milanovca u prvih 10 meseci godine beleži izvoz vredan 114 miliona,a uvoz  121 milion  pri čemu je pokrivenost uvoza izvozom 94 odsto.

Suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni , največi u okrugu, tradicionalno beleži priveda opštine Lučani, a pokrivenost uvoza izvozom iznosi čak 40 odsto. Izvozeno je  robe za 74 miliona evra sto je  30 odsto više nego u istom periodu prethodne godine. Uvezeno je robe za 53 miliona, što je  47 odsto više nego u 2021. 

Isti nivo spoljnotrgovinskog poslovanja zadržan je sa Ruskom Federacijom, a izvoz se odvija bez  većih problema. 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar