Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Predstavljen program prve Nacionalne prestonice kulture

post-title
Foto: GZS


Čačak - Za manje od 20 dana grad Čačak postaće prva Prestonica kulture Republike Srbije.

 

Tim povodom u Kulturnom centru Čačka, održano je predstavljanje programa Čačak, nacionalna prestonica kulture 2023.-Čačanska Rodna. Predstavljanju je prisustvovala i potpredsednica Vlade i ministarka kulture, Maja Gojković.

„Titula prva nacionalna prestonica kulutre istovremeno je priznanje koje podstiče i jedinstvena prilika za Čačak da entuzijazmom, jasnom vizijom i ozbiljnim ulaganjima napravi suštinski iskorak i bude prepoznat kao nacionalni centar razvoja kulture. Grad pod Jelicom koji je proslavila Nadežda Petrović, Vladislav Petković Dis, Branko V. Radičević ali i muzičar Bora Đorđević, Radomir Mihajlović Točak, glumica Sonja Savić i mnogi drugi, mesto je na kome se prepliću tradicionalno i moderno. On je grad košarke koji je oduvek bio svoj, poseban i pre svega otvoren prema svima. Poznat kao sredina koja baštini vrednosti slobode, herojstva, istrajnosti i ljubavi prema zavičaju, Čačak je kreativno predstavio svoje prednosti u okviru četiri programske celine, `Na slobodi`, `Na raskršću`, `Na kaldrmi` i `Na Moravi`. Naš zajednički cilj je da predstavimo upravo ove četiri umetničke celine i noseće programske i infrastrukturne projekte i upoznamo javnost sa svim delovima koje su do sada realizovani kao i sa daljim planovima za 2023. godinu”,rekla je Gojković.

 

 

Više od 60 novih umetničkih programa razvijeno je u okviru priprema za narednu godinu, a sve pod sloganom „Čačanska rodna”, koji oslikava lokalnu specifičnost čačanskog kraja, na koji su, prema rečima ministarke, svi Čačani izuzetno ponosni.

„Osim umetničkog ovaj projekat uticaće i na infrastrukturni i urbani razvoj grada kao i na jačanje kapaciteta lokalne kulturne scene. Otvaranje muzeja košarke, obnova Virorove kuće, uređenje arheoloških nalazišta i bolje povezivanje ustanova kulture u jedinstvenu kulturun- muzičku četvrt, samo su neke od projekta koje će umnogome promeniti sliku grada i stvoriti uslove za njegov dalji kulturni razvoj. Posebno je značajno što je čitav projekat sa svim njegovim celinama zamišljen tako da doprinese razvoju mladih umetnika i poslenika kulture. Zato očekujemo da će kroz ovaj projekat i kvalitetne projekte koje će ovaj grad ponuditi naredne godine doći do razmaha svoobuhvatnog kulturnog života što je podstaći i turistički i ukupni ekonosmki razvoj ovog kraja”, rekla je ministarka.

Projekat prestonice kulture biće iznet kroz četiri programske celine: „Na slobodi”, „Na Moravi”, „Na kaldrmi” i „Na raskršću”.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović je podsetio da se naredne godine, godine u kojoj će grad na Moravi imati tu čast da bude prva srpska prestonica kulture navršiti i mnogi jubileji značajni za život i razvoj i grada Čačka ali pre svega njegovih žitelja.

„Sledeća godina je 175 godina od prvog čitalaštva u našem gradu, 75 godina od osnivanja kompanije „Sloboda”, 60 godina od prvog „Disovog proleća”, 50 godina od početka izlaženja velikog i važnog časopisa „Gradac”, 30 godina od „Otvorene knjige Balkana”. Krug, uemtnost i papir. Sve ono što smo, naši prethodnici, kulturni poslenici baštinili decenijama i stolećima, rekao bih da se implementira i unapređuje u narednoj, 2023. godini”, rekao je gradonačelnik Čačka.

Todorović je istakao da će infrastrukturno opremanje svih lokaliteta koje se obavljalo u godini iza nas biti nastavljeno i u narednoj, godini Kulturne prestonice ali i da je sada ostalo samo da se sve ono što se u godinama iza nas uradilo unapredi i da se postojeće manifestacije učine važnijim, bitnijim i vidljivijim.

Na prvi konkurs za nacionalnu prestonicu kulture, prijavilo se 18 gradova.

Inače, slogan „Čačanska rodna” došao je od sorte šljive koja nosi taj naziv, a koja je nastala još 1961. godine u Institutu za voćarstvo u Čačku. Nastala je ukrštanjem sorti Stenlej i Požegača, a za posebnu sortu priznata je 1975. godine. Kao veoma prihvaćena i primenjena sorta i ona je kroz godine postala jedan od simbola grada na Moravi i njegovo ime pronela daleko van granica naše države.

GZS



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar