Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U Umetničkoj galeriji "Nadežda Petrović" u Čačku otvorena izložba dela Milene Čubraković

post-title
Foto: Infopress


U Umetničkoj galeriji ,,Nadežda Petrović“ u Čačku otvorena je izložba ,,Milena Čubraković“ posvećena likovnoj umetnici  iz Bresnice, koja se afirmisala u Rimu praveći iskorak u apstraktnoj umetnosti druge polovine 20.veka. Potpuna posvećenost umetnice geometrijskoj apstrakciji prezentovana je kroz oko 30 radova.

Izložba radova Milene Čubraković predstavlja životno i stvaralačko sećanje na umetnicu značajnu za jugoslovensko slikarstvo druge polovine 20.veka. Početkom 70-ih godina svoj rad potpuno je posvetila geometrijskoj apstrakciji, čime donosi nov umetnički izraz na domaću likovnu scenu, a jedinstvenost njenih radova prepoznala je i italijaska kritika. Izložbom su predstavljeni počeci, ali i razvoj Milenine apstrakcije, objekti i kolaži.

5-11-1
Foto: RINA

Milena Čubraković učestvovala je na osmom ,,Memorijalu Nadežde Petrović“ u Čačku 1974. godine. Galeriji je oporukom ostavila 7 slika, a ostatak postavke čine eksponati pristigli iz drugih muzeja i galerija.

 

U okviru izložbe prezentovan je i film snimljen pred kraj života umetnice, u kojem se živo seća svog detinjstva i zavičaja, koji je ostavio trag na njeno delo.

 

Značaj izložbe utoliko je veći, jer podstiče čuvanje sećanja na jedinstveno delo Milene Čubraković, koja je delila sudbinu umetnika čiji uspeh u inostranstvu nije adekvatno istorizovan i utemeljen u literaturi. Izložba je otvorena za posetioce do 10. januara.

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar