Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vestiSve smo izgubili u Oluji i ostali bez krova nad glavom, danas je našoj agoniji kraj: Izbeglice iz Hrvatske dobile ključeve stana u opštini Lučani

post-title
Foto: RINA


Lučani -Tokom progroma Srba iz Hrvatske, ogroman broj porodica ostao je bez krova na glavom. Čitave porodice tada napustile su svoje ognjište, a spas potražile i našle u svim delovima Srbije. Radoslav Mirković sa svojom porodicom pre više od 25 godina doselio se u Lučanima, a nakon skoro tri decenije agonije koju su proživeli, konačno su dobili svoj krov na glavom.

 

- Moja porodica je izbegla tokom u Oluji iz Udbine, opština Titova Korenica. Putovanje je trajalo 13 dana i pre nego što smo se skrasili u Lučanima, svoj dom tražili smo u Apatinu, Obiliću i Prištini. Međutim, u Lučanima sam se oženio i dobio dvoje dece koji su sada odrasli ljudi. Sve ove godine proveli smo kao podstanari, ali od sada za nas počinje novi, bolji život za mene i moju porodicu, i ovo je jedna od najleših stvari koja mi se u životu desila - kazao je za RINU, Radoslav Mirković izbeglica iz Hrvatske.

 

Danas su u Lučanima uručeni ključevi 15 novoizgrađenih stanovaza izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

 

- Posle završetka ove zgrade i dodele ključeva, možemo reći da opština Lučani neće imati izbeglice koje nemaju nerešeno stambeno pitanje. To je zaista jedna velika stvar koja će im u životu puno značiti. Vi ste pre svega naši prijatelji, komšije i svakako promena ovog prostora u kom ste boravili u mnogome će doprineti boljem kvalitetu života - kazao je Milivoje Dolović predsednik opštine Lučani i dodao je je opština poklonila zemljište, obezbedila sve građevinske dozvole i rešila parterno uređenje oko zgrade.

 

Regionalni stambeni program zajedniči je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran sredstvima EU.

 

- Mislim da je to za sve nas jako lep i emotivni momenat, ali i posebno za vas koji ste dugo čekali da dobijete nove stanove. Ja ipak mislim da na ovom primeru vidimo solidarnost naroda Evropske unije sa ljudima u Srbiji i na zapadnom Balkanu kojima je potrebna pomoć ovakvog tipa. Evropska unija godinama podržava obezbeđenje stambenog prostora za izbeglice nakon rata na prostoru bivše Jugoslavije i sa 236 miliona evra EU je najveći donator Regionalnog stambenog programa - istakao je Gerhard Salcer, predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Vrednost radova novoizgrađenih stanova u Lučanima za 15 izbegličkih porodica iznosila je 485.000 evra.


RINA

Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar