Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vestiU okviru projekta „Zelena Srbija“ Kraljevo oplemenjeno sadnicama gorskog javora i breze

post-title
Foto: Press služba


U okviru društveno-odgovornog projekta „Zelena Srbija“, Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) u saradnji sa gradom Kraljevom, i kompanijom Color Media Communications, realizovao je akciju sadnje drveća u Kraljevu.
Cilj projekta „Zelena Srbija“ jeste zaštita životne sredine i podizanje svesti građana, lokalnih samouprava i kompanija o tome koliko je značajno ozelenjavanje i pošumljavanje naše zemlje.
Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, šef misije Ambasade Gruzije u Srbiji Ilija Koberidze i zamenik direktora Direktorata za radijacionu i nuklearu sigurnost i bezbednost Srbije Branko Brajić obišli su naselje Beranovac i, zasadivši prve sadnice gorskog javora i breze, zajedno obeležili početak akcije sadnje drveća u našem gradu.
„Meštani Beranovca i Jovca su izrazili želju da se pored stadiona Fudbalskog kluba „Ribnica“ posadi drveće. Zahvaljujući šefu misije Gruzije u Srbiji, Direktoratu za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije i kraljevačkom JKP „Čistoća“ danas ćemo ovaj deo grada oplemeniti novim drvećem“, izjavio je Terzić.
Prema njegovim rečima, sa šefom misije Gruzije u Srbiji razgovarao je o turističkim potencijalima, važnim temama i sferama interesovanja koje povezuju naše zemlje.
„Gruzija je pravoslavna zemlja čija crkva je jedna od najstarijih pravoslavnih crkava u svetu, zato smo dosta razgovarali o našim svetinjama -manastirima Žiči i Studenici, ali i srednjovekovnom gradu Magliču, a u cilju dalje saradnje između našeg grada Kraljeva i Gruzije u budućnosti ćemo organizovati i nekoliko sastanaka. Kraljevo je otvoreno za sve ljude koji žele da sarađuju i da zajedno napredujemo i ostvarujemo dobre rezultate“, poručio je gradonačelnik.
Šef misije Ambasade Gruzije u Srbiji Ilija Koberidze izrazio je zadovljstvo što je u Kraljevu i što predstavlja svoju zemlju u ovom izuzetno značajnom društveno-odgovornom projektu. Kako je istakao, Gruzija i Srbija imaju dosta sličnosti, od kojih je jedna od najvažnijih veza pravoslavna vera, ali i porodični odnosi, tradicija, stil i način života.
„Kada je reč o zaštiti životne sredine, 40 odsto Gruzije je pokriveno šumama, a od tih 40 odsto čak 98 procenata čine pridrodne šume, a 20 procenata je pod zaštitom države, zato znamo koliko je značajno pošumljavanje i zaštita šuma. Drago mi je što će sadnice biti posađene baš na ovom mestu, između teretane na otvorenom, SOS Dečijeg sela i vrtića „Milomir“, izjavio je Koberidze, izrazivši želju da se jednog dana vrati u naš grad i pokaže svojoj deci koliko je lepo i zeleno Kraljevo.

Zamenik direktora Direktorata za radijacionu i nuklearu sigurnost i bezbednost Srbije Branko Brajić zahvalio je gradonačelniku Kraljeva i šefu misije Gruzije u Srbiji što su prepoznali značaj ove akcije koja je usmerena na ozelenjavanje gradova u Srbiji.

„Mislim da je na ovaj način vrlo jasno pokazano prijateljstvo između naša dva naroda koji su u mnogim stvarima veoma slični. Prepoznavanje ovog projekta od velikog je značaja za nas i našu zemlju jer smo svedoci važnosti očuvanja prirode u današnje vreme. Ovom sadnjom želimo da doprinesemo čistijem, lepšem i boljem vazduhu u Srbiji. Nadam se da je ovo jedan simbličan, mali, ali važan, početni korak u ostvarivanju značajne saradnje između grada Kraljeva odnosno Srbije i Gruzije“, istakao je Brajić.

Kraljevo je 25. lokalna samouprava koja se priključila projektu „Zelena Srbija“. Projekat se sprovodi treću godinu zaredom i podrazumeva sadnju drveća koja se organizuje u deset gradova i opština Republike Srbije na godišnjem nivou, a u 2022. godini među deset lokalnih samouprava je i grad Kraljevo koji je dobio na poklon 30 sadnica gorskog javora i breze.

Tokom 2020. i 2021. godine u sklopu kampanje „Zelena Srbija“ organizovana je sadnja drveća u 20 gradova i opština - Apatinu, Somboru, Čačku, Šapcu, Beočinu, Surčinu, Vranju, Novom Bečeju, Baču, Zaječaru, Zrenjaninu, Bačkoj Palanci, Priboju, Topoli, Kikindi, Kragujevcu, Subotici, Požarevcu. Projekat je do sada realizovan u saradnji sa brojnim ambasadama u Srbiji, među kojima su ambasade - Austrije, Australije, Velike Britanije, Brazila, Danske, Finske, Mađarske, Kipra, Izraela, Egipta, Portugalije...Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar