Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Gmail postaje bezbedniji: Google testira "end-to-end" enkripciju

post-title
Foto: Ascannio / Shutterstock.com


Jedan od najvećih besplatnih servisa za elektronsku poštu omogućiće svojim korisnicima nešto bezbednije dopisivanje. Za početak će enkripcijsku zaštitu dobiti poslovni nalozi.

Elektronska pošta zasnovana je na izuzetno starim standardima i protokolima, i kao takva veoma je nesigurna.

Popularni pružaoci usluga ne nude njenu enkripciju podrazumevano, elektronska pošta se od servera do servera šalje u čistom tekstu ili zaštićena STARTTLS enkripcijom (a potom skladišti u plain textu), ali puna end-to-end enkripcija i dalje je relativno retka pojava.

Stoga se imejl danas ne smatra preterano bezbednim načinom komunikacije, ali Google najavljuje da će načiniti velik iskorak u tom smeru.

Kompanijin Gmail, koji ima gotovo dve milijarde korisnika, dobija podršku za punu end-to-end enkripciju, implementiranu na strani klijenta. Trenutno je ta opcija u beta verziji i dostupna je tek korisnicima koji su na paketu Google Workspace (dakle poslovni i obrazovni korisnici, oni koji te usluge plaćaju), piše Bug.hr.

Iz kompanije Google kažu da će enkripcija biti primenjena na poruke elektronske pošte u samom pregledaču, pre nego što podaci stignu do njihovih servera, pa na taj način oni neće moći "da vide" ključeve za enkripciju kojima su podaci zaštićeni.

Ovu bezbednosnu opciju nazivaju client-side encryption (CSE), a korisnici koji je žele da je koriste moraće, za sada, ručno da je uključe u podešavanjima. Pre toga moraće da se prijave za njezino korišćenje u beta verziji na ovom mestu. Za sada su podržani paketi Enterprise Plus, Education Plus i Education Standard.

Enkripcija će se potom primenjivati na sve njihove imejlove, poslate u okviru ili izvan organizacije, ali uz preduslov da i pošiljalac i primalac imaju aktiviranu istu mogućnost (CSE). To podrazumeva i da primalac i pošiljalac moraju da budu na Googleovim serverima.

B92



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar