Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U Srbiji oko 1.500.000 e-građana, više ne moraju u šalterske redove po dokumenta

post-title
Foto: Printscreen/RTS


Reforma javne uprave, koristeći prednosti digitalizacije i razvoj elektronskih usluga, građanima Srbije uštedela je 350 miliona sati čekanja pred šalterima. To je jedan u nizu podataka o rezultatima reforme koje smo saznali u razgovoru sa ministrom državne uprave i lokalne samouprave. Za ministra Aleksandra Martinovića cilj reforme javne uprave, koju Srbija sprovodi uz podršku EU jeste da državna uprava i lokalna samouprava zadovolje kriterijume i građana i privrede i postanu, jednom rečju "po meri svih nas".

U prilog tome jeste i sve veći broj onih koji imaju profil na tom portalu.

"Trenutno u Srbiji imamo oko 1.500.000 takozvanih e-građana, dakle građana koji su u potpunosti digitalno opismenjeni, i koji u elektronskoj formi komuniciraju sa organima državne uprave i organima lokalne samourprave, oni imaju svoje takozvano E-sanduče, I tu im se dostavljaju svi dokumenti, koje oni potražuju od državnih organa, odnosno od organa lokalne samouprave, što u velikoj meri olakšava život građana, olakšava život privrednicima", rekao je Martinović.

Čak i građani koji ne znaju ili nemaju načina elektronski da komuniciraju sa javnom upravom, osećaju efekte reforme, uveren je Martinović, napominjući da za njih postoje Jedinstvena upravna mesta, takozvani "Jedinstveni šalteri".

"Kad građanin dođe na šalter državne uprave onda obično neki službenik, tako je bar bilo u prošlosti, kaže - izvinite fali vam još jedan papir. Sad toga više nema. Sad sve one podatke koje državni organi imaju u svojim službenim evidencijama, oni su dužni da te podatke pribavljaju sami i nemaju pravo da od građana traže da oni donose te dokumente, što olakšava komunikaciju građana i sa državnom upravom, pogotovo sa lokalnom samoupravom. I o tome koliko je intenzivna ta saradnja govori činjenica da u ovoj godini oko 50.000.000 podataka je razmenjeno između državnih organa, odnosno između organa lokalne samouprave ili između državnih organa i organa lokalne samouprave", rekao je ministar.

U opremanje Jedinstvenih upravnih mesta do sada je uloženo 257 miliona dinara. Ima ih 42 širom Srbije, a biće ih i više jer će uskoro biti objavljen novi poziv lokalnim samupravama da se prijave za sredstva iz državne kase i otvore jedinstvene šaltere, najavljuje Martinović.

Za tu svrhu je, kaže, u budžetu opredeljeno 88 miliona dinara. Podsetimo, reforma javne uprave je proces koji država sprovodi uz finansijsku i svaku drugu pomoć Evropske unije.

RTS



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar