Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Ski staze, žičara, bob na šinama i hotel: Golija postaje centar zimskog turizma u Srbiji, planirana velika ulaganja u ovu divlju, ali prelepu planinu

post-title
Foto: RINA


Ivanjica - Prelepa i šumom bogata planina Golija trenutno je jedna od tački u Srbiji sa najviše turističkog potencijala, a da bi se svrstala u top turističke destinacije neophodna su i velika ulaganja. Skijališta Srbije raspisala su javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije za razvoj ski centra na Goliji i to na površini od 262,67 hektara u okviru zone planiranog skijališta i dela turističke celine Odvraćenica.

"Golija je jedna od najlepših i šumama najbogatijih planina u Srbiji, a zbog očuvanosti prirodnih i kulturnih vrednosti upisana je u Uneskovu svetsku listu rezervata biosfere. I upravo zbog svih ovih odlika, Golija je tokom prethodnih godina bila jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji koja pruža kvalitetan ali pre svega bezbedan boravak i odmor. Planina je duga 32 kilometra, prostorno zauzima oko 100 hiljada hektara, od čega je oko 75 odsto pod zaštitom države", rekao je za RINU Janko Grbić, direktor TO Ivanjica.

Postojećim planom za ski centar na Goliji predviđena je izgradnja sti staze i žičare, sistem veštačkog osneživanja, hotel i restoran. Kao sadržaj tokom letnje sezone planirano je projektovanje boba na šinama, ssa brzinom spuštanja maksimalno 40 kilometara na čas. Putna infratsruktura rekonstruisana je tokom ranijih godina, a do Odvraćenice sada vodi nov asfaltni put.

"Zima na Goliji posebna je priča, jer snega ima uvek u izobilju, a staze koje je priroda vajala idealan su mesto za skijaše. Ovde se mogu napraviti prvi koraci na skijama, ali šansu da pokažu svoje umeće imaju i mnogo iskusniji skijaši.Turisti su oduševljeni pre svega golijskim gustim šumama, bujnim pašnjacima, izvorskom vodom, ali osim tih prirodnih lepota, tu je i zdrava hrana, ljubazni domaćini i brojne aktivnosti koje su iz dana u dan sve brojnije, kako bi se posetiocima omogućio aktivan odmor u prirodi", dodaje Grbić.

Među najposećenijim lokalitetima je vrh ove planine Jankov kamen, kao i tri planinska jezera, a turisti se najčešće zadržavaju kod Dajićkog. Jezero se nalazi u sred četinarske šume, dužine je između 10 i 15 metara, a duboko je oko 3, 2 metra i za njega su vezane brojne legende. Na Goliji nema još uvek velikih hotela i najrazvijeniji je seoski turizam, apartmani i bungalovi, ali po svemu sudeći to će se u budućnosti promeniti.

RINA



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar