Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Izložba "Nadežda Petrović - u susret obeležavanju 150 godina od rođenja"

post-title
Foto: Infopress


U susret obeležavanju 150 godina od rođenja Nadežde Petrović u Galeriji RTS-a u Beogradu otvorena je istoimena izložba. Reč je o dokumentarnoj priči o životu i stvaralaštvu jedne od najpoznatijih srpskih slikarki. Izložbom je predstavljen i njen bogat umetnički opus.

Delima predstavljenim izložbom ,,Nadežda Petrović- u susret obeležavanju 150 godina od rođenja“ obuhvaćena su dva perioda stvaralaštva - Minhenski period i njegova prva faza, Srbijanski period i njegova prva faza i treća, koloristička faza. Predstavljene su slike iz fonda Narodnog muzeja u Beogradu, kao i baština Umetničke galerije ,,Nadežda Petrović“ u Čačku, a autorke postavke su istoričarke umetnosti Milena Racković i Dragana Božović, muzejske savetnice Umetničke galerije ,,Nadežda Petrović“.

3-6
Foto: Infopress

Jubilej 150 godina od rođenja Nadežde Petrović biće obeležen i velikom retrospektivnom izložbom i pratećim programima, sa ciljem podsećanja šire javnosti na veličinu ličnosti i dela Nadežde Petrović.Nadeždin pristup slici rezultat je školovanja u Minhenu i boravka u Francuskoj i Italiji, a stalni povratak tradicionalnoj Srbiji obeležen je nacionalno obojenim temama.Nadežda Petrović postala je predvodnik svega značajnog što se dešavalo početkom prošlog veka.

Izborila se za sopstvene stavove u umetnosti, zbližavala jugoslovenske umetnike, boreći se sa tradicionalizmom i predrasudama izborila se za obrazovanje i emancipaciju i na kraju dala život u borbi za čast i slobodu svog naroda.

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar