Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vestiSrbima niko ne može ništa, ali zato promaja može da ih ubije: Fenomen koji ne jenjava decenijama, plašimo se propuha a ne znamo ni zašto, evo šta kaže struka

post-title
Ilustracija, foto: RINA


Iako ćete često čuti da se Srbi skoro ničega i nikoga ne plaše, jedan iracionalan strah u našem narodu opstaje decenijama, a to je strah da nas - ne ubije promaja. Ovaj fenomen prvi put se pojavljuje u pisanoj formi u drugom Vukovom rečniku i to pod imenom promaha, a ustvari podrazumeva strujanje vazduha kroz neku prostoriju u kojoj su otvoreni prozori i vrata. Zna se da do sada nikoga nije ubila, ali ljudi se i dalje plaše da ih "ne dohvati".

“Ja znam jednu ženu kojoj su se od udara promaje iskrivila usta, može i da se oduzme deo tela, može da utiče i na mišiće”, nabraja za RINU jedan Čačanin šta to sve može da krene po zlu, ako nas ne daj Bože, dohvati promaja i uzme pod svoje ruke.

Međutim, ima i retko hrabrih među nama koji su imuni na ovu pojavu, pa stojički podnose kad im duva sa svih strana.

“Stalno sam na nekoj promaji i ne plašim se. Nisam čuo da je nekog do sad zaista ubila”, priča kroz šalu drugi Čačanin i dodaje da je sve to stvar navike i uverenja.

A, šta kaže struka? Da li promaja zaista može da nas dokusuri i da li je taj strah bar malo opravdan.

“U medicinskoj literaturi zaista ne postoje zapisani nikakvi efekti po zdravlje, koje je prouzrokovala promaja. Ali, praksa nas često demantuje jer naša sluznica nosa, sinusi i predeo oko ušiju jesu podložni spoljašnim uticjama, pa tako i promaja može uticati na njihovo trenutno stanje”, rekao je dr Milan Roganović.

Ipak, što je sigurno – sigurno je, ako vam je otvoren prozor bar zatvorite vrata – da vas ne ubije promaja.

RINAKomentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar