Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Kolika je najniža, a kolika najviša penzija u Srbiji

post-title
Foto: Mediaportal


Direktorka Sektora za odnose sa javnošću Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO Fond) Jelica Timotijević izjavila je da će penzije i u ovoj godini biti redovne, sigurne i stabilne i da u PIO Fondu ima dovoljno sredstava za te prinadležnosti.

Naglasila je da će januarska penzija biti veća za 12,1 odsto, kao i novčana pomoć za negu drugog lica i iznosiće 24.696 dinara.

Najniža penzija u Srbiji biće 20.631, a najviša 190.023 dinara. Najniža poljoprivredna penzija sa januarskim čekom iznosiće 16.220 dinara. I nadoknada za pogrebne troškove osiguranika je uvećana i sada je 56.858 dinara.

Kao i prethodnih nekoliko godina, i od 1. januara 2023, granica za odlazak u starosnu penziju za žene biće podignuta za dva meseca, pa će moći da se penzionišu sa 63 i po godine. Za muškarce, međutim, nema promena i oni u starosnu penziju odlaze kao i do sada sa 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Kada je reč o pravu na porodičnu penziju, Jelica Timotijević je podsetila da to pravo pored bračne i vanbračne dece, i bračnih supružnika, od 2018. godine imaju i partneri iz vanbračne zajednice pod uslovom da je ta zajednica trajala najmanje tri godine ili da partneri imaju zajedničko dete.

Taj uslov zahteva i godine života – 53 godine za žene i 58 godina za muškarce.

RTS



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar