Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Zbirke za polaganje prijemnog za osnovce u prodaji: Evo šta je đacima olakšano i koja je cena

post-title
Ilustracija, foto: Shutterstock


Od danas se zbirke zadataka za pripremu za završni ispit osnovaca nalaze u prodaji. Postoje tri zbirke, za srpski tj. za maternji jezik i književnost, za matematiku i zbirka u kojoj su objedinjeni zadaci iz pet predmeta (biologija, istorija, geografija, fizika i hemija) od kojih učenici biraju samo jedan.

Zbirka za srpski jezik košta 440 dinara, a druge dve 330. Branislav Ranđelović iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja kazao je da je ove godine format i obim zadataka sličan prošlogodišnjem. "Ima oko 450 zadataka po zbirci, a osmacima je olakšana priprema za kombinovani test, jer je u jednoj zbirci sadržano pet predmeta, od kojih oni biraju samo jedan za polaganje", kazao je Ranđelović za RTS.

Zbirke su koncipirana na još osam jezika, na koliko se sluša nastava u Srbiji. "Po 20 zadataka na svakom testu, a i vreme ostaje isto. Biće u istom stilu. Gledali smo da samo bude olakšano deci, u smislu trećeg testa", rekao je Ranđelović.

Ovo je prilika da deca obnove i dopune znanje. "Svaki test je koncipiran na tri nivoa: osnovnog, srednjeg i naprednog nivoa. Na taj način se obezbeđuje da naša generacija bude ravnopravno raspoređena i da najbolji đaci budu na vrhu liste. Treba razmišljati samo o gradivu i o tome šta deca treba da nauče", objasnio je sagovornik.

Ranđelović dodaje i da je princip bodovanja ostao isti. "Testovi se boduju na isti način, 0, 0.5 i 1 bod. Kako se skeniranjem pregledaju testovi sve je manje žalbi", napominje.

Mondo



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar