Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Fakultet tehničkih nauka u Čačku obeležio školsku slavu

post-title
Foto: FTN Čačak


Školska slava Sveti Sava tradicionalno je proslavljena 27. januara 2023. godine na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku. U prisustvu sveštenika čačanske crkve Ivana Paunovića, rukovodstva Fakulteta, članova kolektiva i predstavnika studenata, sečenjem slavskog kolača i osvećivanjem slavskog žita obeležena je školska slava Sveti Sava. Ovaj svečani čin praćen je himnom Svetom Savi, koju su otpevali učenici muzičke škole iz Čačka.

Domaćin slave, dr Nedeljko Dučić, vanredni profesor ističe da je nemereljiv značaj Svetog Save za srpski narod.

„On je naš najveći pojedinac, stub srpske kulturne i moralne svesti, zbir je svih nas, a njegovo ime zbirno je ime srpskog naroda. Veliki pesnik reče Ne bismo pogrešili ni kada bismo srpski narod nazvali Društvo Svetog Save“, kaže dr Nedeljko Dučić, vanredni profesor.

Praznik Sveti Sava je ustanovljen za školsku slavu i prvi put proslavljen 1840. godine, na inicijativu Atanasija Nikolića, rektora Liceja u Kragujevcu. Od tada se Sveti Sava smatra najvećim srpskim narodnim prosvetiteljem. Na Fakultetu, Savindan se obeležava od 1995. godine. Domaćin naredne školske slave je dr Nebojša Stanković.

 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar