Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vestiNajstariji Ariljac otkrio svoj recept za dug vek: Deka Živan proslavio 106. rođendan (FOTO)

post-title
Foto: RINA


Deda Živan Popović najstariji je Ariljac, a predzadnjeg dana januara proslavio je svoj 106. rođendan.  Živi u selu Latvica i iako ima preko 30 potomaka u svojoj trošnoj kućici živi sam.  Danas su mu iznenađenje priredili predsednik opštine Arilje, Predrag Maslar, i prijatelji.  Sa rođendanske torte oduvao je neverovatan trocifren broj.  Još uvek je bistar i pokretan, a zbog godina ga samo pomalo izdaje sluh.

"Sam Bog mi je dao ove godine, nemam neki poseban recept kako poživeti ovako dugo. Mučio sam se kroz život, radio teške zemljoradničke poslove možda me je to i održalo. Očeličio sam se izgleda", rekao je za RINU ovaj vremešni slavljenik.

1675075822arilje-najstariji-srbin-proslavio-rodjendan-fotorina (1)
Foto: RINA

Zapamtio je Živan svetske ratove, ali u njima i sam učestvovao kao član tri vojske. Bio je član Partizana, Četnika i Kraljeve vojske. Dva puta se ženio, a u tim brakovima izrodilo se sedmoro dece. Uslovi u kojima živi sam nisu laki, ali on ne želi da ode od svoje rodne kuće i svoje Latvice.

"Nema smrti bez sudnjega dana. Nemcima sam bio na dohvat ruke dok sam boravio u skopskoj bolnici. Ali, sam im jedva umakao i peške iz Makedenoje došao do Arilja. Tokom svih tih mojih iskušenja puno sam čitao Sveto pismo, to mi je mnogo pomoglo u životu", priča deda Živan.

Kako kaže, još uvek čita ali ne kao ranije jer mu je sa godinama oslabio vid. Najteže od svega mu pada samoća i to što u dugim staračkim danima nema sa kim da porazgovara. Današnja rođendanska poseta vratila mu je osmeh na lice.

"Deka Živan je najstariji naš meštanin i prava institucija. Želeli smo da ga izenenadimo i obradujemo na ovaj poseban dan, što smo nadam se i uspeli. Poželeli smo mu da ga zdravlje dobro služi i da još poživi, izjavio je predsednik opštine Arilje Predrag Maslar.

RINA

Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar