Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Batut: Virus gripa potvrđen na teritoriji 24 okruga, 29 slučajeva morbila

post-title
Ilustracija, foto: Shutterstock


U Srbiji je od početka godine do danas registrovano ukupno 11.204 slučaja oboljenja sličnih gripu, kao i 29 slučajeva morbila, objavljeno je na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Na osnovu dostavljenih rezultata laboratorijskih analiza, u Srbiji je od početka sezone nadzora do sada virus gripa potvrđen na teritoriji 24 okruga sa najvećom učestalošću javljanja u uzrasnoj grupi do 14 godina. U našoj zemlji su potvrđena sva tri tipa virusa gripa, a "Batut" ocenjuje srednji intenzitet aktivnosti virusa gripa.

Na sajtu se takođe navodi da je ukupno registrovano 29 slučajeva morbila od kojih je 28 na teritoriji Smedereva, i jedna osoba iz Novog Sada. "Batut" prenosi da je reč o 20 nevakcinisanih osoba ispod tri godine života i osam odraslih osoba sa nepoznatim i nepotpunim vakcinalnim statusom. Upala pluća je dijagnostifikovana kod dvoje obolele dece. Od januara su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u zemlji.

Primena mera prevencije na pandemiju COVID-19 je uticala i na kretanje drugih zaraznih bolesti, uključujući i male boginje a prema podacima SZO, beleži se porast broja slučajeva morbila tokom 2022. godine u čitavoj Evropi.

Tanjug



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar