Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Grad Čačak dobio novu ustanovu kulture zaduženu za manifestacije na selu

post-title
Foto: GZS


Čačak - Pred gradskim većnicima grada Čačka na 59. sednici Gradskog veća našlo se 40 tačaka Dnevnog reda, od kojih se jedna odnosila i na formiranje nove ustanove kulture u gradu na Moravi.

„Nova ustanova u našem gradu, Centar za nogevanje tradicije. Za sada ima samo jednog zaposlenog, vd direktor, a naša je ideja da sve one manifestacije koje se uglavnom održavaju na seoskom području, zbog nedostatka mogućnosti Saveta mesnih zajednica da to organizuju na kvalitetan i dobar način, odlučili smo da se taj deo iz turističke organizacije grada čačka implementira u ovu novu ustanovu. Ona će biti smeštena u zgradu Opštine na mestu nekadašnjeg urbanizma. Kada Agencije za privredne registre bude dala rešenje za upis u APR, ova će se novoosnovana ustanova etablirati i kroz druge izvore finansiranja, a tu pre svega mislim na ministarstvo kulture ali i na ostala ministarstva koja će kroz projekte podržati ovu ustanovu”, rekao je gradonačelnik Todorović.

Pred većnicima su se našle i tri tekuće budžetske rezerve ali i nova cena grejanja koja će na snagu stupiti, kako je rekao Todorović, sredinom idućeg meseca.

„Nova cena grejanja će stupiti na snagu, po usvajanju u Skupštini grada sredinom marta meseca. Dakle, prva dva meseca ove godine ostaje ova cena, a nova koja počinje da se primenjuje od marta biće primenjivana samo u toku grejne sezone. U toku grejne sezone. cena grajanja biće više za 8,2 odsto, a u vangrejnoj sezoni ona će bviti kao i do sada. Osnovni parametri jesu povećanje cene enrgenata, pre svega, pre svega električne energije od skoro 32 odsto i gasa od prvog januara za 11 odsto. Za stan prosečne veličine ovo poskupljenje iznosiće oko 700 dinara na mesečnom nivou”, rekao je Todorović.

Većnici su usvojili i Godišnjei plana Naučno-tehnološkog parka koji će po odluci Vlade republike Srbije biti proširen za 12.700 metara kvadratnih na staroj lokaciji CER-a što će, prema rečima gradonačelnika dovesti i do novih radnih mesta.

„Odlučivalo se i o povećanju broja mališana u predškolskim ustanovama čiji osnivač nije grad Čačak. U njima će biti 1.365 dece jer imamo potrebe za još upisane dece i naravno da se subvenijce grada odnose i na novoupisanu decu. Dakle, broj će biti povećan za 35 mališana. Po prvi put imamo Poseban mesečni roditeljski dodatak za majku koja prilikom jednog porođaja rodi troje ili više dece. To se u našem gradu dogodilo pre nekoliko nedelja prvi put od 2009. godine. I to će biti 12 puta po jedna prosečna bruto plata na nivou Republike Srbije, što je oko 108.000 dinara na mesečnom nivou”, kazao je gradonačelnik.

 

GZS



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar