Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U Čačku održana debata o položaju osoba sa invaliditetom

post-title
Foto: Infopress


U Čačku je održana debata o učestvovanju građana u praćenju primene lokalnih politika u okviru projekta ,,Primeni, prati, promeni „ koji realizuje Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom. Cilj je dobijanje odgovora na pitanje koliko građani Čačka , predstavnici udruženja osoba sa invaliditetom učestvuju u donošenju i praćenju primene lokalnih akcionih planova koji se tiču i položaja osoba sa invaliditetom.

 

Strategija za unapređenje položaja osoba sa invaliditeto je doneta 2020. I odnosi se na naredni četvorogodišnji period , odnosno do 2024. Debata u okviru projekta Primeni, prati, promeni je bila prilika da se dođe do informacija koliko su same osobe sa infaliditetom raspoložene da budu uključene u proceš donošenja javnih politika i koliko je između ostalog i grad Čačak spreman da formira mehanizam za praćenje primene javnih politika koje se odnose na osobe sa invaliditetom kako na nacionalnom , tako i na lokalnom nivou. Problem je , kažu nadležni , što ne postoji dovoljna informisanost celokupne javnosti o postojanju Strategije za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom . Jedan od razloga je vreme donošenja ovog dokumenta, odnosno epidemija izazavana virusom korona , kada su mnoge oblasti pale u senku zbog pandemije, pa i ova. Zakoni postoje, ali problem predstavlja nedovoljna primena zakonskih propisa , mera i drugih akata, kaže Milena Stojanović, predsednica Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije . Grad Čačak se na različite načine uključuje u sprovođenje javne politike koja se odnosi na osobe sa ivaliditetom , kaže zamenik gradonačelnika Vladan Milić. Izdvajanje finansijskih sredstava za udruženja , izgradnja odgovarajuće infrastrukture , podrška malim preduzetnicima iz ove kategorije , samo su neke od gradskih aktivnosti koje utiču na kvalitetniji život osoba sa invaliditetom.

 

Milić najavljjuje uskoro osnivanje još jednog preduzeća u okviru udruženja osoba sa invaliditetom ,a grad će ih podržati obezbeđivanjem adekvatnog prostora .

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar