Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vestiNajlepša šarena uspomena iz trudničkih dana: Dok Nataša oslikava motive na maminom stomaku beba se pomera (FOTO)

post-title
Foto: RINA


Topola – Trudnoća je najlepši period u životu jedne žene a majčinstvo dar od Boga koji nema cenu. Svaka žena trudničke dane pamti do kraja života, a Nataša Jokić iz Topole se na svoj način potrudila da trudnicama ostavi najlepšu šarenu uspomenu na njihovu trudnoću. Naime, ova kreativna žena se već godinama bavi oslikavanjem lica i tela, tzv. face painting i body art.

„Od svoje sedamnaeste godine bavim se šminkanjem, kozmetika je bila moja želja još od detinjstva, iako sam po struci mašinski tehničar. Tako sam šminkanje povezala sa face paintingom i na taj način maksimalno ispoljila kreativnost. Moja majka je predavala likovno verovatno sam od nje nasledila talenat za crtanje, a uvek su u kući bile olovke i boje. Jedne večeri, sasvim slučajno u trenutcima kada sam bila tužna stvorila sam prvo remek delo, od tad je sve počelo, a platno je ubrzo zamenilo nečije lice ili telo“, rekla je za agenciju RINA ova umetnica iz Topole.

1677680836_naslovna-natasa-bebe-stomak-ustupljena-fotografija2

Nataša se face paitingom bavi od 2015. godine, i kako kaže jedina mana ovakvog umetničkog dela je ograničen rok trajanja – uglavnom dok se ne opere vodom. Pored oslikavanja lica ona oslikava i telo a trudnički stomak je za nju poseban izazov.

„Kod oslikavanja stomaka, mora da bude visoka trudnoća, odnosno sedmi, osmi ili deveti mesec a uglavnom je to deveti mesec. Motive koje ću slikati uglavnom sama izaberem ili predložim, a nekada i mame izraze želju šta će se naći na njihovom stomaku. Uglavnom, njima je svakoj bilo veoma prijatno i sve su mi rekle da su uživale. Svaki put beba je reagovala i mrdala se, što je nešto fenomenalno. Njima je posebno drago što će pokazati slike bebama kad porastu, kažu da im je to veoma lepa uspomena a meni je ovo oslikavanje nešto posebno i prelepo“, ističe Nataša.

Kako kaže, imala je jedan primer dve školske drugarice koje su zajedno došle da oslikaju trudničke stomake, jer su im termini porođaja bili približni pa su želele da imaju zajedničku uspomenu. Ono što je najvažnije to je da bebi ovo oslikavanje ne može da škodi a boje su na prirodnoj bazi.

„Malo ima predrasuda oko tih boja, ali moram reći da su one na vodenoj bazi i specijalizovane su za lice i telo, dermatološki testirane. Skidaju se toplom vodom i sapunom ili vlažnim maramicama, tako da ne može da škodi ni mami ni bebi“, poručuje Jokićeva.

 1677680836_naslovna-natasa-bebe-stomak-ustupljena-fotografija3

Inače, umetnost oslikavanja lica i tela bila je prisutna još u praistoriji, kada su za vreme obreda ljudi koristili živa platna da bi dočarali iskustva iz prošlosti, životne težnje ili pak motive. Ukrašavanjem tela, oslikavanjem raznih motiva ljudsko telo postaje tzv. Živo umetničko delo. Ovi neverovatni načini ljudskog izraza postoje u dva paralelna sveta. Prvi je svet starih rituala i tradicije, koji je star koliko i čovečanstvo, a drugi je body art kao vrsta savremene umetnosti. Body painting (oslikavanje tela) je jedna od formi body art-a . Najčešće se slika po celoj površini tela. Body painting, koji je ograničen na lice zove se face painting.

RINA

Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar