Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Svečanom sednicom obeležen Svetski dan civilne zaštite

post-title
Foto: GZS


Čačak - Svečanom sednicom Sektora za vanredne situacije grada Čačka obeležen je Svetski dan civilne zaštite ustanovljen od strane Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija 1990. godine.

„Civilna zaštita je organizovani odgovor države na sve one opasnosti koje mogu zadesiti građane i ima za cilj spasavanje ljudskih života, smanjivanje materijalne štete u najvećoj mogućoj meri kao i sanacija nakon elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških nesreća, većih katastrofa i vanrednih situacija”, rekao je Erić Milan, načelnik Okružnog štaba za vanredne situacije Moravičkog upravnog okruga i dodao da je u Republici Srbiji civilna zaštita organizovana tako da jedicinice civilne zaštite opšte namene organizuje lokalna samouprava kao i specijalizovanih jedinica za uzbunjivanje.

 Ostale specijalizovane jedinice Civilne zaštite organizuje Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova i trenutno, na teritoriji države postoji 111 takvih jedinica sa 2.800 pripadnika. NJihovi pripadnici spremni su da reaguju u svakom trenutku i priključe se gašenju požara, spašavanju zarobljenih ispod ruševina, spašavanju na i ispod površine vode.

sednica cz

„Na teritoriji Moravičkog upravnog orkuga, po nalogu Ministrastva unutrašnjih poslova, Odeljenje za vanredne situacije je oformilo tri voda specijalizovanih jedinica Civilne zaštite. Od toga, dva voda za gašenje požara, jedan vod za pružanje prve pomoći i jedno odeljenje za spašavanje na vodi i pod vodom. Ukupno imamo 134 člana na teritoriji Moravičkog okruga”, kazao je Erić.

 Bratislav Zečević, načelnik štaba za vanredne situacije grada Čačka izrazio je zahvalnost članovima Civilne zaštite grada Čačka za njihov dobrovoljni odziv potrebama lokalne samouprave ali i rukovodstvu na sredstvima izdvojenim u poslednjih osam godina.

 „Skoro smo dobili i specijalizovanu jedinicu civilne zaštite, jedinicu za uzbunjivanje koja će takođe početi da se oprema i obučava za svoja delovanje u vanrednim situacijama. Moram napomenuti da jedinice civilne zaštite pored reagovanja u slučaju elementarnih nepogoda i tehničko- tehnoloških situacija. Jedinice civilne zaštite deluju i u slučaju rata i vanrednog stanja. Imali smo takvu situaciju za vreme pandemije i tada smo uvideli značaj civilne zaštite i dugujemo im veliku zahvalnost. Da nije bilo pripadnika civilne zaštite naš zdravstveni sistem ne bi opstao. Ti momci su sami, na dobrovoljnoj bazi ušli u crvenu zonu i pomogli naše heroje doktore i medicinske sestre”, podsetio je Zečević i istakao da su pripadnici civilne zaštite grada Čačka uredili preko 100 kilometara vodotokova drugog reda, radili na pročišćavanju trasa niskonaponske mreže kako bi sprečili mogućnosti izazivanja požara, u zimskom periodu prevozili pacijente sa nepristupačnih terena na dijalizu, kao i da su pružali pomoć Hitnoj medicinskoj pomoći na nepristupačnim terenima.

Zečević je najavio da će se tokom predstojećeg leta održati jedna pokazna vežba kojom će pored prikaza sposobnosti same službe biti obeležena i decenija njenog postojanja na teritoriji grada na Moravi.

 

GZS

 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar