Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U Srbiji postoji više desetina hiljada ljudi koji koriste invalidska kolica

post-title
Foto: Mediaportal


Povodom Međunarodnog dana invalidskih kolica, koji se širom sveta obeležava 1. marta, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ukazuje da u Srbiji postoji više desetina hiljada ljudi, koji koriste invalidska kolica, a koja im omogućavaju kretanje i kvalitetniji život.


Međunarodni dan invalidskih kolica obeležava se od 2008. godine, na inicijativu Stiva Vilkinsona iz Sjedinjenih Američkih Država u cilju širenja svesti o značaju koja invalidska kolica imaju za osobe sa invaliditetom.


Povodom ovog dana organizuju se različiti događaji i aktivnosti, prilikom kojih korisnici invalidskih kolica promovišu pozitivan uticaj invalidskih kolica na njihovo uključivanje u širu društvenu zajednicu i svakodnevne životne tokove.


Podsetimo da je Republika Srbija, Zakonom o planiranju i izgradnji, prepoznala značaj nesmetanog pristupa i kretanja osoba koja koriste invalidska kolica. Tim zakonom je propisano da se zgrade javne i poslovne namene, kao i ulice, trgovi i parkovi, moraju graditi i održavati tako da svim korisnicima, među kojima su i osobe sa invaliditetom, deca i stari, omogućavaju jednak pristup.

RINA
Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nastaviće kroz svoju kampanju „Srbija bez barijera“ da realizuje aktivnosti čiji je cilj unapređenje i promovisanje prava i mogućnosti osoba sa invaliditetom.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar