Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Tabaković: Inflacija na kraju godine duplo manja nego na početku

post-title
Foto: Mediaportal


„Februarske makro projekcije u Srbiji ukazuju na popravljanje u svim segmentima i inflacija bi na kraju godine trebalo da bude dvostruko niža nego na početku”, izjavila je danas guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Ona je na otvaranju jubilarnog 30 Kopaonik biznis foruma istakla da se stabilnost i mir ne smeju olako shvatati i da je Srbija pokazala da imamo i znanje i želju da jačamo otpornost srpske ekonomije.

Kako je navela, inflacija dostiže višedecenijske maksimume u velikom broju zemalja, a u Srbiji su u 2022. na inflaciju najviše uticali cene energenata i hrane.

"U Srbiji nismo zakasnili sa reakcijom, postepeno smo od oktobra 2021. godine zaoštravali monetalne uslove, prvo povećanjem izvršne repo stope. Monetarne uslove prilagođavamo češće i to nam daje fleksibilnst u vođenju monetarne politike", rekla je Tabaković.

Dodala je da se od aprila lani povećava referentna kamata stopu i da je ona povećana sa jedan odsto na 5,5 odsto.

"Pomogli smo i otplatu kredita, a mere Vlade Srbije ublažiće uticaj troškovnih pritisaka iz inostranstva na građane I privredu", istakla je Tabaković.

Inflacija bi 2023. I 2024. godine, prema njenim rečima, trebalo da bude niža od projektovane.

Kao veoma pozitivno je navela to što je učešće problematičnih kredita spušteno na tri odsto, što je najniži nivo do sada, te očuvanje dobrog nivoa javnog duga i stabilnog bankarskog sektora.

"Cilj za održiv rast je uvek opstajao, jer nema alternativu. Činjenica je da za model održivog rasta i razvoja ne može biti prečica, mora da postoji stabilnost, politička, makroekonomska i finansijska, jer su njegov važan preduslov. Tu se susreću interesi svih", istakla je Tabakovićeva.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar