Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Otvoren Sajam meda u Čačku

post-title
Foto: Infopress


Na Gradskom trgu u Čačku u ponedeljak je otvoren Sajam meda, trodnevna manifestacija tokom koje će svoje proizvode prezentovati i pčelari i iz okolnih gradova. Organizator je Udruženje pčelara Čačka uz podršku Turističke organizacije Čačak.      

Med i pčelinji proizvodi  najznačajniji su prirodni lekovi. Pčelar Stojan Ječmenić iz Čačka, koji se ovim poslom bavi od 1995. godine i ima više od 250 društava kaže da je prošla godina bila berićetna. Med je odličnog kvaliteta i ima ga u izobilju.

,,Prošle sam godine proizveo oko 9,5 tona meda. Livadski med je 1000 dinara, bagremov 1200, saće 1500, propolis kapi 300 dinara. Mi smo zadovoljni kada dobijemo priliku da prodajemo ovako na malo, jer su na veliko cene nešto niže”, istakao je Stojan Ječmenić, pčelar iz Čačka.

Ukoliko bi pčele nestale kroz četiri godine čovečanstvo bi ostalo bez hrane, tvrde naučnici. Api terapija postaje sve više priznat metod lečenja, a lekovita svojstva meda još uvek čine neistraženo područje. Poznato je da med blagotvorno utiče na poboljšanje imuniteta, ublažava oboljenja organa za varenje i štitne žlezde, sprečava infekcije, čuva zube i kosti, a u kombinaciji sa drugim lekovitim sastojcima pomaže u lečenju plućnih bolesti.

Udruženje pčelara Čačka organizuje sajmove sa ciljem promocije meda kao najzdravije hrane, ali i animiranja mladih ljudi da se bave pčelarstvom. Trenutno udruženje broji oko 150 članova, a prema njihovim rečima sve je više dama koje su zainteresovane za ovaj posao.

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar