Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Čačak su danas posetili ambasador EU Emanuel Žiofre i ambasadorka Kraljevine Švedske u Beogradu Anika Ben David

post-title
Foto: Infopress


Grad Čačak prvi put posetio je ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre i ambasadorka Švedske Anika Ben David, koje je u svom kabinetu ugostio gradonačelnik Čačka Milun Todorović sa saradnicima. Nakon sastanka, Todorović je istakao da je tema razgovora bila dugogodišnja saradnja Grada

Čačka i Evropske Unije, kao i panovi za buduće projekte.

Gradonačelnik Čačka je zahvalio ambasadorima na poseti, podsetivši da su Evropska unija i Vlada Švedske u proteklom periodu uložile pet miliona evra bespovratih sredstava u Čačak i to u različitim oblastima, od socijalnog stanovanja, podrške ranjivim grupama, kao i pripremi planske dokumentacije i realizacije projekata u oblasti zaštiti životne sredine. On je podsetio na neke od najznačajnijih:

-Sarađujemo sa švedskom razvojnom agencijom „SIDA“, koja je u naš grad do sada uložila dva miliona evra. Pomenuo bih veoma značajan projekat „Ne ostavljajući nikoga iza sebe“, koji je finansiram sredstvima EU i u narednih 30 dana podelićemo ključeve za stanove za još 12 osoba iz kategorije onih koje su izašle iz hraniteljskih porodica, za žene žrtve nasilja, kao i pripadnike manjinskih grupa. Takođe, u okviru socijalnog stanovanja, dobili smo još 1.400.000 evra za izgradnju zgrade na LJubić keju, za prognane i raseljene osobe iz Hrvatske i BiH, u koju ćemo za nešto više od mesec dana uselitii 25 porodica – rekao je prvi čovek Čačka. On je naglasio i veliki značaj donacija za zdraviju životnu sredinu, ističući da je finansirana izrada projektne dokumentacije za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a kako je naglasio, nada se će uz pomoć Vlade RS, EU i Vlade Republike Švedske uskoro početi i izgradnja postrojenja, koja će koštati  36 miliona evra.
Ambasador Emanuele Žiofre rekao je da Čačak ima dugu istoriju saradnje sa Evropskom unijom.

- Zaista smo posvećeni razvoju vašeg grada, zajednički radimo kako bismo pripremili Srbiju za članstvo u EU -rekao je ambasador Evropske unije u Srbiji.
Švedska, kao vodeći bilateralni donator Srbije u oblasti zaštite životne sredine, je tokom dugodišnje saradnje sa Gradom Čačkom radila na pripremi projekta za postrojenje za preradu otpadnih voda, podsetila je ambasadorka Švedske Anika Ben David. 

-Čačak je takođe među 17 lokalnih samouprava u Srbiji koje su uključene u veliki projekat  „Odvajamo”, koji je usmeren na izgradnju infrastrukture i podizanje svesti građana o značaju recikliranja - istakla je  ambasadorka Švedske Anika Ben David. Kako je dodala, u Švedskoj samo jedan odsto otpada završava na deponijama, dok se 98, 99 odsto reciklira, a taj cilj, navela je, može da se ostvari i u Srbiji.

POSETA „LITOPAPIRU“, „MORAVSKOM MARKETU“ I NTP-U

Nakon sastanka u Gradskoj upravi, ambasador EU Emanuele Žiofre, ambasadorka Švedske Anika Ben David i gradonačelnik Todorović, posetili su preduzeće „Litopapir“, u kojem od 2007. godine većinski finasijski udeo ima švedska kompanija. Direktor „Litopapira“ gospodin Banko Kovačević je zahvalio na poseti i istakao ovo preduzeće kao primer dobre prakse ulaganja stranog kapitala u domaće firme. Sa tim se složio i Emanuele Žiofre, koji je naznačio da je ovo preduzeće pravi pokazatelj dobrih ekonomskih odnosa Srbijhe i EU. On je ovom prilkom naglasio da su zemlje članice EU u srpsku privredu uložile 19. milijardi evra, kao i da je izvoz u ove zemlje povećan pet puta.

Ambasadorka Švedske istakla je da je „Litopapir“ da ekonomska saradnja između njene zemlje i čačanske firme pokazuje da proizvodnja može da opstane i u teškim ekonomskim vremenima, naglasivši da je veoma pozitivno iznenađena što ova kompanija koristi najsavremeniju tehnologiju, nabavlja sirovine iz zemalja članica EU, ali isto tako izvozi svoje proizvode u te zemlje. 
Ambasadori i predstavnici gradskog rukovodstva posetili su i „Moravski market“, koji je deo projekta EU pro plus pod nazivom „Podrška lokalnom malom biznisu“. Realizuje ga Unija Čačak 2000 u saradnji sa Forumom privrednika i Lokalnom akcionom grupom Čačak - Gornji Milanovac. 

Poseta Čačku završena je obilaskom Naučno tehnološkog parka koji je sa Evropskom unijom sarađivao na brojnim projektima. Kako je rekao v.d. NTP Mirko Pešić u toku je realizacija projekta „Inovacije i nove tehnologije u malim i srednjim preduzećima“, na osnovu koga se omogućava kompanijama dalji i brži razvitak. Pešić je naglasio da je ambasador EU u Srbiji, obilazeći NTP mogao da se uveri u njegov veliki značaj za čitav ovaj deo Srbije, ističući da ova ustanova konstantno radi na jačanju svojih kapaciteta i usluga kao nosilac inovacione delatnosti u Srbiji.

Ambasador EU Emanuele Žiofre istakao je da je zadivljen mladim preduzetnicima sa impresivnim rezulatatima i idejama u oblasti inovacionih tehnologija, ističući da su upravo inovacije jedan od pririteta zemalja članica EU. 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar