Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



 Pravo  vreme za  sadnju  voća u Moravičkom Okrugu

post-title
Foto: TV Lav plus


Skoro je polovina marta I poslednji su agrotehnički rokovi za sadnju voća, kažu stručnjaci za voćarstvo. U ovom periodu najviše se sade maline I sve su zalihe sadnica u čačanskom Institutu za voćarstvo rasprodate. Agronomi kažu da su uslovi optimalni I savetuju da se iskoristi lepo vreme za sadnju jer će se biljke lakše aklimatizovati I kasnije bolje razvijati. 

 

    Na području Moravičkog okruga najviše zasada maline podižu se baš u ovom periodu . Stručnjaci kažu da su uslovi optimalni za sadnju ne samo maline , već i drugog voća i treba ih iskoristiti. U čačanskom Institutu za voćarstvo sadni materijal je uglavnom rasprodat. Mnogi građani iz Čačka i okolnih krajeva požurili su da iskoriste toplo vreme , neki da obnove zasade , a nmnogi da zasnuju nove. Dr Aleksandar Leposavić kaže da je ove sezone inače vladalo veliko interesovanje za sadnicama šljive. Najveća potražnja je bila za Čačanskom rodnom i Čačanskom lepoticom.

 

 

 

   Pošto su se snabdeli sadnim materijalom , a vreme je i dalje sunčano iako kalendarski zima još uvek traje, trebalo bi ga iskoristiti za sadnju voća i druge radove u voćnajcima . Poslednji su i povoljni agrotehnički uslovi za sadnju, kaže naš sagovornik u nastavku priče o zasnivanju zasada početkom marta . Zbog kratkog zahlađenja koje meteorolozi najavljuju ne bi trebalo obustavljati radove u voćnjacima , ističe Leposavić uz napomenu da je blaga zima nepovoljno uticala na koštičavo voće , prvenstveno kajsije. U miokovačkom kraju, poznatom po proizvodnji kajsija, ali i u drugim delovima zemlje u zasadima pod ovim voćem, ono je procvetalo , ili je u fazi predcvetanja.      

 

     Orezivanje voća i zaštita , još uvek su aktuelni u voćnjacima . Oni vredniji već su završili klasičnu , zimsku zaštitu upotrebom propisanih preparata. Blaga zima pogodovala je i intenzivnijoj pojavi glodara i drugih štetočina . Dok su ove sezone nešto manje štete bile od zečeva , voćnjaci su dosta bili ugroženi srnećom divljači na iznenađenje voćara. Osim toga , posledice su ostavili i miševi. 

TV Lav plus



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar