Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Konkretna saradnja u različitim oblastima - sastanak predstavnika Maribora i Kraljeva

post-title
Foto: Press služba


Bratskom i partnerskom Kraljevu u radnu posetu došli su predstavnici Grada Maribora. Delegaciju slovenačkog grada, uz gradonačelnika Aleksandra Sašu Arsenoviča, činili su i direktor Javnog holdinga Maribor Andrej Rihter i direktor Regionalne razvojne agencije Maribor Uroš Rozman. Oni su svoj grad odnosno preduzeća na čijem se čelu nalaze predstavili domaćinima – gradonačelniku Kraljeva dr Predragu Terziću i njegovim saradnicima – predsedniku Skupštine grada Kraljeva Nenadu Markoviću, pomoćniku gradonačelnika za saradnju sa partnerskim gradovima Kristini Marković, članu Gradskog veća resorno zaduženom za obrazovanje i poslove iz oblasti rada i poslovanja javnih preduzeća Aleksandru Cvetkoviću, načelniku Gradske uprave Dejanu Ćajiću, direktorima Javnog komunalnog preduzeća „Čistoća“ Novici Lišaninu i Javnog energetskog preduzeća „Toplana“ Aleksandru Nestoroviću, kao i direktorima Regionalne privredne komore Kraljevo Zvonku Tufegdžiću i Agencije za prostorni i ekonomski razvoj Raškog i Moravičkog okruga Luciji Vasiljević.

Prvi čovek Grada Maribora je izrazio zadovoljstvo što je opet, sa svojim saradnicima, u poseti Kraljevu. On je istakao da svi imaju iste izazove – svi žele zadržati svoju pamet, svoju decu tamo gde su se i rodili. A najviše u tom pravcu može da se uradi tako što se radi na razvoju grada, i pomoću države i pomoću vlastitog rada.

„Svaki put kada se vraćamo u Kraljevo, grad je sve lepši i uređeniji i ima mogućnosti zapošljavanja. Isto se trudimo i u Mariboru. Pošto smo već godinama jako bliski, tražimo načine kako otvarati nova radna mesta, zbog toga je dobro da delujemo i u jednom i u drugom pravcu. Ti putevi su uvek dvosmerni i suguran sam da, kako se mi dobro osećamo kod vas, da će tako biti i sa vašima kod nas. Moj cilj je da otvaramo ta vrata, da pomažemo jedni drugima znanjem, iskustvima. Siguran sam da ćemo sledeći put već govoriti o nekim stvarnim realizacijama na području privrede“, rekao je gradonačelnik Maribora Aleksandar Saša Arsenovič.

Kako je, nakon prijema, rekao gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, predstavnici Maribora i Kraljeva su razgovarali o načinu obavljanja komunalnih delatnosti, načinu organizacije rada komunalnih preduzeća u Mariboru.

„Mislim da od njih možemo mnogo toga da naučimo. Prilikom prethodnog susreta razgovarali smo o tome kako možemo da uspostavimo saradnju između preduzeća u Kraljevu i firmi u Mariboru, tako da je gradonačelnik Maribora danas sa predstavnicima njihovog holdinga obišao našu kraljevačku firmu „Amiga“ i očekujem da ćemo biti u mogućnosti da uspostavimo saradnju. Jako je važno da našu, sada već višedecenijsku saradnju, bratske odnose između Kraljeva i Maribora, proširimo i u pogledu ekonomskih odnosa i u pogledu saradnje kako bi kraljevačke firme mogle da sarađuju sa firmama u Mariboru i, naravno, da zarade“, rekao je Terzić i dodao:

„Objasnio sam da je glavni zadatak naše vlasti bio da zaposli što je moguće više ljudi, i mi smo u Kraljevu to uspeli. Sad je neophodno da nastavimo da razvijamo te firme, kako strana preduzeća koja su došla u naš grad, tako i naša, kraljevačka preduzeća. Važno je da oni svoje proizvode izvoze, a to može biti i tržište nama bliske Slovenije i nama bratskog grada Maribora.“

Deo delegacije Grada Maribora – predstavnici Univerziteta u Mariboru su, učenicima završnih razreda kraljevačkih srednjih škola, predstavili mogućnosti studiranja na mariborskom Univerzitetu. Načelnik Odeljenja za obrazovanje i studije Sebastijan Frumen i šef Kabineta rektora i Sektora za odnose s javnošću Jože Furman su, u prisustvu domaćina – člana Gradskog veća grada Kraljeva za obrazovanje Aleksandra Cvetkovića i rukovodioca Školske uprave Kraljevo Bojane Marinković, prezentacijom i kroz razgovor sa učenicima, pružili deo informacija zainteresovanim za eventualni nastavak školovanja u bratskom i partnerskom Mariboru. Između ostalog i da su uslovi studiranja za decu iz Kraljeva, na osnovu državnog sporazuma Srbije i Slovenije, apsolutno isti kao za decu iz Slovenije, s tim da imaju pravo i da konkurišu za smeštaj u studentskom domu.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar