Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Na današnji dan preminuo Slobodan Milošević

post-title
Foto: Screenshot


Navršava se 17 godina od smrti jednog od osnivača, prvog predsednik Socijalističke partije Srbije, ali pre svega predsednika Republike Srbije i Savezne Republike Jugoslavije koji je i do danas ostao jedna od najosporavanijih političkih figura s kraja prošlog veka.

Dana 1. aprila 2001. godine bivši predsednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević, osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja, uhapšen je u Beogradu.

Hapšenje je započeto 30. marta, a okončano nakon dva dana, posle sedmočasovnih pregovora o predaji, piše Danas.

Hapšenju su prethodile danonoćne straže pristalica i simpatizera SPS-a i JUL-a ispred kuće u kojoj je Milošević boravio.

Dana 28. juna, na Vidovdan je izručen Tribunalu u Hagu na osnovu uredbe Vlade Srbije. Ovu uredbu Savezni ustavni sud je istog dana proglasio neustavnom.

Posle izručenja Miloševića Haškom tribunalu, prvobitnoj optužnici za ratne zločine na Kosovu i Metohiji pridodate su i optužnice za ratne zločine i genocid u Bosni i Hercegovini i ratne zločine u Hrvatskoj.

Dana 30. januara 2002. godine, Milošević je optužio Haški tribunal da je izvršio „zli i neprijateljski napad“ protiv njega. U zapisnik je uneto da se ne oseća krivim.

Tokom suđenja, počeli su da se javljaju ozbiljni zdravstveni problemi kod Miloševića.Patio je od slabog srca i ostalih delova kardiovaskularnog sistema. Više puta je suđenje odgađano zbog njegovog zdravstvena stanja.
Milošević se više puta žalio na zdravstvene probleme u sudnici Haškog tribunala, a sudsko veće odbilo je 24. februara 2006. da ga privremeno pusti u Moskvu na lečenje.

On je 22. februara obavestio predsedavajućeg sudiju Patrika Robinsona da ne može da nastavi ispitivanje svedoka, jer se ne oseća dobro.

Dva dana pre smrti, Slobodan Milošević je u razgovoru sa advokatom Zdenkom Tomanovićem i Momirom Bulatovićem, izrazio sumnju da ga, prema rečima advokata Tomanovića, „truju“.

Tomanović je na osnovu toga i zahteva porodice uložio pismeni zahtev da se obdukcija izvrši u Moskvi. Zahtev je odbijen.

Ipak, Sud je pristao da dva srpska lekara prisustvuju obdukciji u Hagu.

Milošević je umro u pritvoru u Sheveningenu 11. marta 2006. godine.

Haški tribunal potvrdio je da je preminuo bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević i najavio istragu.

U šturom saopštenju piše da je Milošević pronađen mrtav u jutro 11. marta u svojoj ćeliji u pritvoru Haškog tribunala.

Čuvar je odmah pozvao zapovednika i lekara pritvora. Lekar je potvrdio da je Milošević mrtav.

Iako je saopšteno da je trenutak smrti bio između 7 i 9 časova ujutru, a da je stražar u 10 časova i 5 minuta utvrdio da je telo nepomično, Zdenko Tomanović je 17. marta na televiziji B92 izjavio da je u 9:30 dobio telefonom obaveštenje da je Slobodan Milošević u šetnji.

Holandska policija i sudski veštak pozvani su i započeli su istragu.

„Biće obavljena autopsija i toksikološka analiza“, precizirao je Tribunal.

Predsednik Tribunala Fausto Pokar naredio je da se sprovede istraga o Miloševićevoj smrti.

Telo Slobodana Miloševića predato je Holandskom forenzičkom institutu u Hagu. Miloševićeva porodica je obaveštena o njegovoj smrti.

Kako se navodi u saopštenju Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom, 12. marta je obdukcija obavljena u holandskom Institutu za sudsku medicinu u Hagu.

U izjavi koju je pročitao pred brojnim izveštačima u holu Haškog tribunala predsednik suda Fausto Pokar je naveo da su holandski kriminalistički tehničari i stručnjaci za sudsku medicinu ujutro istražili Miloševićevu ćeliju i telo preminulog, ali da nisu mogli da utvrde uzrok smrti.

Zbog toga je, kako to predviđaju zakoni zemlje domaćina, naložena hitna obdukcija, koja je obavljena u prisustvu beogradskih patologa sa sa Vojno-medicinske Akademije u Beogradu.

Naloženo je, takođe, i toksikološko istpitivanje tela preminulog.

Obdukciju tela Slobodana Miloševića vršila su dva sudska patologa i jedan neuropatolog, svi iz Holandije, dok je, pored patologa iz Beograda, obdukciju nadgledao patolog iz Belgije.

Ceo tok obdukcije je sniman i načinjena je detaljna fotodokumentacija. Po mišljenju eksperata iz SCG koji su neposredno nadzirali obdukciju, ceo postupak je obavljen veoma profesionalno.

Prilikom obdukcije tela Slobodana Miloševića je utvrđeno da je neposredni uzrok smrti infarkt.

Miloševićev bivši lekar Vukašin Andrić je izjavio da je smrt nastupila zbog uzimanja nepropisanog leka „droperidol”. O tome je napisao knjigu „Anatomija sudskog ubistva”.

Vest o njegovoj smrti zatekla je ceo region. Iako je naznaka evidentno bilo, retko ko je očekivao da će do nje doći pre konačnog epiloga Haške drame.

Ponedeljak 13. mart, vest o smrti Miloševića i dalje je bila glavna tema, rame uz rame sa vestima o obeležavanju godišnjice smrti premijera Zorana Đinđića.

RINA



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar