Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U čačanskim školama promovisana Fondacija ,,Alek Kavčić“

post-title
Foto: Infopress


U čačanskim osnovnim školama ,,Dr Dragiša Mišović“ i ,,Ratko Mitrović“ danas je predstavljena Fondacija ,,Alek Kavčić“ koja od 2019. godine obezbeđuje besplatne i jeftinije udžbenike za učenike osnovnih škola.

Promocija je realizovana uz podršku grupe roditelja okupljenih u organizaciji Inicijativa za besplatno obrazovanje koja funkcioniše na nivou čitave Srbije. Pravo dece na besplatno obrazovanje zagarantovano je Ustavom republike Srbije. Z a organizaciju Inicijativa za besplatno obrazovanje besplatni udžbenici su prvi korak ka ostvarivanju tog prava. Primer dobre prakse je opština Šid koja je uvidela prednosti nobezbeđivanja udžbenika putem Fondacije ,, Alek Kavčić“ . Njenim stopama krenulo je za sada više od 20 lokalnih samouprava u Srbiji. I čačak je dao podršku Fondaciji.

U Inicijativi su naročito zadovoljni zalaganjem pomoćnika gradonačelnika Čačka Miroslava Petkovića, ali kažu postoji otpor ovoj ideji kod direktora pojedinih škola. Za prethodne tri godine rada Fondacija ,,Alek Kavčić“ je obezbedila više od 70 posto udžbenika za osnovnu školu. Oko 350 škola u Srbiji koristi knjige ove Fondacije. Alek Kavčić je svetski priznati naučnik iz oblasti elektrotehnike i informatike. Osnovnu i srednju školu i Eletrotehnički fakultet završio je u Beogradu. Predavao je na više američkih univerziteta. Svetsku slavu je stekao nizom patenata i rešio je da svom narodu i svojoj zemlji za postignut uspeh vrati kroz Fondaciju jer mu je to, kako je rekao, njegova zemlja omogućila.

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar