Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vestiDomaće jagode stižu na srpske pijace za samo deset dana

post-title
Foto: RINA


Topola - Na rafove marketa širom Srbije stigle su prve uvozne jagode, a njihova paprena cena neretko kupce ostavlja u nedoumici da li da ih kupuju na komad ili ipak na kilogram. Međutim, dobe vesti stižu iz srpskih plastenika jer će prve domaće, sočne i slatke jagode biti u prodaji za manje od deset dana. Dragan Jovanović iz sela Zagorica kod Topole na 30 ari svoje zemlje podigao je plastenike u kojima je posadio upravo ovo voće i sitno se odbrojava do početka berbe.

- Proizvodnja u plastenicima je jako zahtevan proces, ali sa druge strane, na taj način možeš da proizvedeš jagodu kada je na tržištu nema niko. Ja sam posadio sortu kleri koja prva dolazi na rod, spremna je za berbu za desetak dana i od nje nema slađe. Svaka kućica jagoda meni donese do 800 grama, a ja sam posadio preko tri hiljade kućica u plastenicima i pet pod otvorenim nebom - kazao je za agenciju RINA, Dragan Jovanović iz Zagorice.

Za jagode koje prve stižu na rod, Dragan je odmah pronašao kupce. Stoga se samo čeka da se plodovi oberu, a plasman po zadovoljavajućoj ceni već je zagarantovan.

- Odmah sva roba ode, na unapred dogovorenu cenu od 500-600 dinara za jedan kilogram to ode ko od šale. Čak, ja moju jagodu prodajem i na beogradskoj pijaci. Ne mogu da naberem koliko traže, znajući da je organska i neprskana. Dosta njih dolazi i sami beru jagode u plasteniku, ostave novac i odu. Dok kod nekih koji su posadili kasnije sorte stigne na rod, ja sam svoje davno obrao i rasprodao po dobroj ceni, dodao je Dragan.

Prema njegovim rečima jagoda nije zahtevna voćna vrsta, brzo stiže na rod i lako se razmnožava, pa ovaj domaćin planira da uveća svoj zasad.

RINA Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar