Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Obeleženo 40 godina stradanja pilota u selu  Katrga  

post-title
Foto: Infopress


Polaganjem cveća kod spomenika Zaustavljen let u selu Katrga obeleženo je 40 godina od tragičnog stradanja pilota Milana Stefanovića i Vladimira Petza, bivših pripadnika 98. Vazduhoplovne brigade koji su svoju dužnost obavljali na aerodromu u Lađevcima. Piloti su bili na radnom zadatku i da bi se izbegla veća tragedija zbog kvara aviona, odnosno stradanje meštana, oni su promenili pravac i sami stradali. Hrabri podvig ne zaboravlja mesna zajednica svih ovih godina, grad Čačak , mnoge organizacije I udruženja.  

 

Vence i cveće kod spomenika tragično nastadalim pilotima položili su predstavnici 98. vazduhoplovne brigade , članovi porodice , grada Čačka, SUBNOR-a I drugih organizacija . Sećanje ne bledi ni posle 40 godina , a svaku godišnjicu najteže podnose članovi porodice hrabrih pilota.,, Stefanovićeva I Petzova žrtva je ogromna . Ona je kod svih pilota , rodbine I prijatelja ostavila dubok trag”, rekao je pukovnik Veselin Milanović koji je u ime 98. Vazduhoplovne brigade položio cveće.,, Naša obaveza I zadatak je da ih ne zaboravimo , da podsetimo naše kolege , prijatelje , rodbinu na značaj I ulogu njihovu u sistemu odbrane, prvenstveno u ratnom vazduhoplovstvu”, kazao je Milanović. Hrabre pilote ne zaboravlja mesna zajednica Katrga I grad Čačak. Zamenik gradonačelnika Čačka Vladan Milić najavio je izgradnju memorijalnog kompleksa na mestu gde su stradali piloti. ,, Da bi privukli mlade ljude ne samo na dan obeležavanja njihove pogibije , već da preko cele godine obilaze ovaj spomenik . tako će I uspomena na ova dva pilota živeti”, kazao je Milić. 

 

 Godišnjicu staradanja pilota obeležava I škola ,,Tatomir Anđelić” prigodnim programom . Nesreća u kojoj su stradali hrabri piloti dogodila se 29. marta 1983. Godine u kasnim popodnevnim satima. 

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar