Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku organizovana prezentacija o profesionalnoj primeni dronova poslednje generacije

post-title
Foto: Infopress


Na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku organizovana je prezentacija Asocijacije za bespilotne sisteme u privredi. Predavanje, prezentaciju i demonstraciju o profesionalnoj primeni dronova poslednje generacije u različitim oblastima rada, sa posebnim osvrtom na poljoprivredu organizovala je Katedra za Mehatroniku Fakulteta tehničkih nauka uz podršku Regionalne privredne komore Moravičkog i Raškog upravnog okruga.

Predavanje o profesionalnoj primeni dronova poslednje generacije održali su predavači Asocijacije za bespilotne sisteme u privredi, kao i specijalizovani timovi ,,Kopter pro“ i ,,Agrodron“, koji poseduju

bogato internacionalno iskustvo u rešavanju inženjerskih izazova primenom dronova, kao i akademske kvalifikacije u različitim oblastima primene. Predstavljena je njihova primena u građevinarstvu, energetici, rudarstvu, zaštiti životne sredine, vanrednim situacijama i civilnoj zaštiti, uz poseban osvrt na pametnu poljoprivredu.

Primena dronova izuzetno je praktična prilikom obavljanja poslova inspekcije visokih objekata i elektromreže. Na ovaj način povećava se bezbednost, a smanjuju troškovi poslovanja. Nadgledati šumske požare daleko je efikasnije dronom, a posebna efikasnost i ekonomičnost postiže se primenom dronova treće generacije za tretmane bilja u poljoprivredi.

Privreda se ne može razvijati bez upotrebe savremenih tehnologija, što znači da mora pratiti sva aktuelna dešavanja, digitalizaciju i digitalnu transformaciju, kao i novitete koji se tiču uspešnog poslovanja i boljeg položaja na tržištu.

S obzirom na to da je tehnologija dronova tehnologija svojevrsnih letećih robota, koji samim tim učestvuju u vazdušnom saobraćaju veoma je važno pitanje regulative njihove primene. Neadekvatno korišćenje bespilotnih letelica može dovesti do bezbednosnih rizika poput ugrožavanja života, zdravlja i imovine ljudi na zemlji, kao i ugrožavanja vazdušnog saobraćaja. U Srbiji je korišćenje ovih letelica

regulisano Zakonom o vazduhoplovstvu, kao i Pravilnikom o bespilotnim vazduhoplovima, koji je stupio na snagu 2020.godine.

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar