Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Obeleženo 208 godina od Drugog srpskog ustanka (FOTO)

post-title
Foto: RINA


Državnom ceremonijom na znamenitom mestu Takovski grm danas je obeleženo 208 godina od podizanja Drugog srpskog ustanka pod vođstvom Miloša Obrenovića. Vence na Spomenik ustanku pored osušenog hrasta položili su: potpukovnik Nenad Dražinac, komandant garnizonog mesta kasarne „Vojvoda Radomir Putnik“, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Mile Karanović, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac i Lazar Nikolić, predsednik Skupštine opštine Gornji Milanovac, predstavnici uprave Moravičkog upravnog okruga, predstavnici bratimljenih gradova opštine Gornji Milanovac, Komune Vefsen iz Norveške, Sežane iz Slovenije, Slovenj Gradec iz Slovenije, Plevena iz Bugarske, opštine Kumanova iz Severne Makedonije, Probištipa iz Severne Makedonije, opštine Kavadaraca iz Severne Makedonije, kao i predstavnici Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.

Nakon polaganja venaca, Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac pozdravio je prisutne na platou Spomenika “Takovski ustanak”, dodajući da je na ovaj dan pre 208 godina, sa ovog znamenitog mesta, uz mnogo neizvesnosti i napora započeto stvaranje moderne srpske države.

1682263008_gornji-milanovac-dan-opstine-fotorina5

-Naši preci okupljeni oko ideala i slobode, svesni rizika sukoba sa mnogo jačim i brojnijim protivnikom, rešili su jednom za svagda da stave tačku na ropstvo, propadanje i sve izvesnije nestajanje. Od skupa kod Crkve-brvnare i stoletnog hrama u Takovu i čuvenih reči “Eto mene, a eto i vama rata sa Turcima” izgovorenih u Gornjoj Crnući, do slavnih bojeva na LJubiću, Paležu, Kragujevcu, Karanovcu, Požarevcu i Dublju, malena Srbija je nakon samo par meseci stekla slobodu, zahvaljujući junaštvu njenih najhrabrijih sinova pod vođstvom Miloša Obrenovića. Strpljivo, diplomatski,odmoreno, ali i beskompromisno, u decenijama koje su sledile, bez prolivanja krvi, Miloševa Srbija je stekla ono što joj pripada. Haišerifima i beratima stekla je status autonomne kneževine u okviru Turskog cartsta. Ipak, ključna tekovina pomenutih procesa ogledala se u jednoj preko potrebnoj reči-miru. Danas, na početku treće decenije 21. veka, Srbija se nalazi pred mnogim iskušenjima, a mir, ravnopšravnost i uvažavanje je ono što tražimo, uz otvorenost prema svim ljudima čistog srca. Jedinstvo i sloga je ono što nam je najpotrebije. Neka nam svetli primer ljudi okupljenih pre više od 200 godina bude zvezda vodilja u danima koji slede. Bez Srbije nema ni nas, čuvajmo je, branimo i što je najvažnije, razvijajmo, neka je srećna godišnjica Drugog srpskog ustanka, Dan Vojske i Dan opštine Gornji Milanovac-zaključio je predsednik opštine.

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Mile Karanović rekao je da Takovski ustanak treba posmatrati kao istinski državotvorni temelj i pečat narodnog jedinstva obnove srpske državnosti na kojoj počiva savremena Srbija.

1682263008_gornji-milanovac-dan-opstine-fotorina3

-Danas, savremena Republika Srbija poklanja punu pažnju očuvanju dostojanstvenog sećanja i Drugog ustanka. Pored stalnih aktivnosti na zaštiti vojnih memorijala i mesta stradanja, Srbija poseban značaj poklanja obrazovanju iz oblasti nacionalne i opšte vojne istorije, kao i podržavanju programa iz oblasti nauke, kulture i prosvete koji treba da daju doprinos sagledavanju i poznavanju perioda iz Drugog srpskog ustanka. Takovo nije mesto koje nas okreće prošlosti, već boljoj budućnosti u kojoj će, umesto stradanja, gospodariti život, umesto smrti rađanje, umesto ratova, stvaralaštvo i boljitak, razvoj privrede, poljoprivrede i sela. Savremena Srbija koju državnički, odgovorno i mudro vodi vodi predsednik Aleksandar Vučić i u čije je stvaranje utkan i ovaj veliki događaj, opredeljena je da živi u miru i saradnji sa demokratskim državama, evropski opredeljena, zasnovana na poštovanju zakona ličnih i građanskih prava i sloboda- naglasio je Karanović.

Nakon pozdravnih govora,na Takovskom platou usledio je kulturno-umetnički program.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar