Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



OŠ Preljina: „Svijet je ovaj tiran tiraninu, a kamoli duši blagorodnoj.“

post-title


Zaposleni Osnovne škole „Preljina“ danas su sa svojim učenicima podelili i zajedno proživeli stravičan šok i nevericu koja i dalje vlada, povodom tragičnog događaja koji se dogodio u školi na Vračaru. Na prvom času smo minutom ćutanja odali počast nevinim žrtvama, a nakon toga smo se u mesnoj crkvi pomolili za duše te tragično nastradale dece. 

Danas smo otvorili vrata naše kuće znanja i vaspitanja jer svi smatramo da je u ovom trenutku najvažnije biti sa decom. Smatrali smo da je naša dužnost i moralna obaveza da danas naše učenike podsetimo da smo tu za njih, da ih podstaknemo da kažu, da reaguju, da razmišljaju, da podele, da zagrle druga ili drugaricu... Samo da ne ćute. Mnogi naši učenici su uznemireni i ne shvataju šta se desilo. Količina negativnih informacija je tolika da zbunjuje i odrasle, a ne te mlade umove koji se oblikuju. Izražavamo najveću zabrinutost zbog načina izražavanja koji je zastupljen u našim medijima. Širenje panike i poluinformacija nanose nepopravljivu štetu celom sistemu. Ovde je najvažnije sačuvati mirnu glavu, racionalno razmisliti i doneti one odluke koje su u najboljem i istinskom interesu učenika.

Mnogo dece je danas bilo samo kod kuće, sedeli su u svojim domovima sa telefonima, ili za laptopovima i niko nije imao da im pruži pravu informaciju prilagođenu njihovom uzrastu. Sami i informišući se na načine koji su primereni njihovom uzrastu... možda se dogodilo da su ponovo doneli pogrešne zaključke čijih posledica ćemo biti svesni u narednom periodu.

Posebno zabrinjava reakcija velikog broja njihovih vršnjaka. Nije važno iz kog mesta su ta deca. Internet ne poznaje fizički prostor. Kada su deca onlajn, oni su u virtuelnopm prostoru zajedno, na jednom mestu, a danas je tom mestu „strašno postojati“. Svedoci smo da se preko interneta oglašavaju deca koja otvoreno podržavaju teroristički akt počinjen u beogradskoj školi. Mimovi na tik-toku, podrška na društvenim mrežama su ono što nas, kao prosvetne radnike, duboko brine.

U petak, kolektiv OŠ „Preljina“ će sa svojim učenicima i njihovim roditeljima biti na Gradskom trgu. Želimo da pokažemo da nismo zadovoljni načinom na koji se država odnosi prema obrazovanju. Da zatražimo veću posvećenost svih faktora koji o tome odlučuju u rešavanju nagomilanih problema. Mi ne bežimo od odgovornosti i spremni smo da uradimo sve što je u našoj moći da bi nam deca i nastavnici u školi bili sigurni i da se nastavno-obrazovni proces nesmetano odvija. 

U doba korone smo govorili da život ne sme stati. Sada to moramo ponoviti i držati se toga zajedno. Naša deca, naši učenici su naša budućnost, dajte da je zalijemo da odraste na pravi način.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar