Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Na ulazima čačanskih škola dežuraju učenici i nastavnici: Kako povećati bezbednost

post-title


Da li škole u Čačku imaju dovoljno osoblja i opreme za kontrolu bezbednosti dece i nastavnika, u priči Silvije Pašajlić.

Na ulazima u čačanske škole dežuraju učenici i nastavnici. Samo neke tokom nastave obilazi i školski policajac. O angažovanju privatnog obezbeđenja u školama kažu nije bilo reči.

''Imamo problem da angažujemo stručne timove kada su u pitanju pedagozi, stručni pedagozi, psiholozi, da ne pričamo sad socijalni radnici. I tu smo desetkovani, a tek o bezbednosnim kamerama, bezbednosnim sistemima i angažovanju školskih policajaca zaista to je već ostalo možda samo na nivou Beograda, sunjam da je to u Srbiji praksa'', kaže Vesna Jerotijević iz Sindikata obrazovanja Čačak.

''Nismo imali mogućnost po sadašnjim zakonima u smislu da se oštrije da kažem kažnjavaju kako učenici, a pored učenika naravno i njihovi roditelji. Jer ne možemo mi, znači osnovne škole imaju tu da kažem vaspitnu ulogu, ali to je nastavak onoga što se radi inače kući'', navodi Vladimir Adžić iz Sindikata obrazovanja Čačak.

Prekršajnom sudu u Čačku poslednjih godina nema porasta broja predmeta koji se odnose na Zakon o oružju i municiji i Zakon o javnom redu i miru, a u kojima su činioci prekršaja maloletnici od 14 do 18 godina.

''U postupku prema maloletnim učiniocima obaveštava se i poziva Centar za socijalni rad koji pre donošenja odluke dostavlja mišljenje sudu, a sud postavlja branioca po službenoj dužnosti. Tokom celog postupka obavezno je prisustvo roditelja preko kojeg se i poziva maloletnik. Prema maloletnim učiniocima prekršajnih dela u najvećem broju slučajeva izriče se vaspitna mera ukor'', objašnjava Biljana Majstorović, sudija Prekršajnog suda u Čačku.

Iako timovi za rešavanje konflikata u školama postoje, tragedija u beogradskoj školi otvara brojna pitanja. Još će se govoriti i da li će druge, strožije mere doprineti većem stepenu bezbednost u školama.

RTS



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar