Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



"Trebalo je da znam da je berza pala": Prvi čovek "Quantox-a" o grešci, 177 otkaza i kako sada pomažu ljudima da nađu novi posao

post-title
Foto: Ustupljena fotografija


Da su uslovi na svetskom IKT tržištu izuzetno neizvesni, i da je samo par grešaka dovoljno da se desi problem pokazalo je i iskustvo kompanije Quantox koja je nedavno bila primorana da otpusti 177 programera. Ono što je u ovoj situaciji nažalost neuobičajeno jeste činjenica da je osnivač kompanije, Vuk Popović, javno, na LinkedIn-u, preuzeo odgovornost i odlučio da pomogne ljudima koji su silom prilika ostali bez posla.

Objava je vrlo brzo postala viralna na LinkedIn-u, i u komentarima su se nizali pozitivni komentari puni hvale za Popovića koji je, moramo priznati, postupio na način koji je više izuzetak nego pravilo među menadžerskom klasom. Kako priča za "Blic Biznis" njegov potez se pokazao uspešnim, jer dva dana od objave polako pronalaze alternative za te ljude, ali kaže i da je stvar od strane nekih pomalo pogrešno shvaćena. No, krenimo od početka.

Kako Popović kaže, kao kompanija su imali super rast od samog početka, tj. od osnivanja.

- Od korone na ovamo smo duplirali broj zaposlenih, sa 200 na preko 500. Otvorili smo i firme u Ukrajini i Makedoniji, i sve je išlo vrlo brzo. Kako se kaže, hiperrast. Takođe, imali smo akvizicije i u februaru 2021. godine, kao i u martu i aprilu 2022. U jednom trenutku smo imali preko 500 otvorenih pozicija, kaže on.

Ipak, kako navodi, povučen investicijama, poslovnim pregovorima, sastancima sa fondovima i ostalom jurnjavom za rezultatima i rastom, nešto mu je promaklo.

Trebalo je da kao glavni i odgovorni u celom sistemu da znam da je berza pala, i da će se to tek odraziti na naše tržište i da će nas sve pratiti, ističe Popović.

Naš najveći klijent je sa kriptotržišta, i mi smo prošle godine sa njima imali pregovore u Majamiju da im obezbedimo 170 ljudi. Mi smo brzo našli 80 ljudi, prošli su intervjue i ceo onboarding, i nama CTO klijenta kaže da će im trebati do kraja godine i do 300 ljudi. Kako se odjednom stvorio veliki posao moj partner i ja odlučimo da se vratimo za Srbiju. Mesec dana posle toga zadesilo nas je to da je kripto-tržšte počelo da puca. Klijenti su krenuli da otkazuju, i stopirali smo onboarding. Na benču nam je ostalo 177 ljudi, priča nam Popović.

Kako tvrdi, to su sve "jaki" ljudi, mediori i seniori i odluka je bila ta da se oni zadrže. Oni ih nisu otpustili u nadi da će naći klijenta, sa pretpostavkom da ako već imaju armiju u rezervi i maltene svaki posao može da počne odmah to i uspeti.

U decembru smo potpisali investiciju u nadi da će nam fond doneti klijente, ali to se nije desilo. Još neki klijenti su nam otkazali i počeli smo da imamo gubitke, bili smo primorani da počnemo sa otkazima, navodi Popović i dodaje da je odlučio da svim tim ljudima pomogne.

Ideja iza objave na LinkedIn-u je bila da im pomognemo da nađu posao. Ne sumnjam da će oni naći posao i sami, ali svakako bar nekima da pomognemo. ističe Popović uz komentar da su do sada drugi uglavnom tražili jednog ili dva čoveka sa pomenutog benča jer je kako kaže takvo stanje na tržištu trenutno.

Objava jeste odjeknula, ali stvar je malo otišla predaleko, ističe Popović.

Kako objašnjava sama objava izgleda nije dobro shvaćena zato što su odjednom krenule druge kompanije masovno da "headhunt-uju" i ostale ljude u kompaniji.

- Čak je stigla i ponuda da HR pređe sa timom developera. Valjda su drugi stekli utisak da smo generalno u problemu, pa da iskoriste priliku. Ali nije tako, imali smo problem samo sa tim projektom, zaključuje on.

Blic Biznis



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar