Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Danas je Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi

post-title
Foto: Infopress


Danas se obeležava Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi, sa ciljem da se ukaže posebno poštovanje davaocima dragocene tečnosti, koji svojim doprinosom svakoga dana spašavaju živote ljudi. Crveni krst u Čačku ovaj dan posvetio je mladim davaocima, učenicima srednjih škola, kojima su danas u saradnji sa gradom Čačkom, uručena i posebna priznanja.

Čačak je među vodećim gradovima u Srbiji po broju dobrovojnih davalaca krvi u odnosu na broj stanovnika. Od početka ove godine posredstvom Crvenog krsta i Službe transfuzije Kliničkog centra u Kragujevcu realizovano je 27 akcija, tokom kojih je prikupljena 1501 jedinica krvi. Odziv je iznenađujuće dobar, a veliki doprinos daju učenici čačanskih škola, na kojima je budućnost dobrovoljnog davalaštva.

Član komisije za dobrovoljno davanje krvi Crvenog krsta u Čačku, dr Milan Vesković, koji je dragocenu tečnost dao čak 70 puta, istakao je da bi trebalo motivisati mlade ljude da postanu dobrovoljni davaoci, a to se postiže pre svega, ličnim primerom.

U narednom periodu Crveni krst u Čačku organizovaće osim redovnih i vanredne akcije u saradnji sa kolektivima čačanskih firmi koje neguju tradiciju dobrovoljnog davalaštva.

Tokom prošle godine u Čačku je prikupljeno oko 3600 jedinica krvi, a ove godine Crveni krst ima za cilj da na redovnim akcijama koje organizuje svakog utorka u prostorijama Kulturnog centra bude prikupljeno 4200 jedinica dragocene tečnosti. 

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar