,,Čačanska rodna“ je prva sorta šljive koja je stvorena u čačanskom Institutu za voćarstvo tačno pre 48 godina. Izdvojila se u grupi od tadašnjih pet sorti koje takođe zauzimaju značajno mesto u sortimentu ovog voća. Na čelu tima istraživača i stvaralaca bio je dr Staniša Paunović, a sa njim u timu bili su dr Milisav Gavrilović, osnivač i prvi direktor Instituta i dr Petar Mišić. ,,Čačanska rodna“ nastala je ukrštanjem američke sorte Stenlej i autohtone iz naših krajeva ,,Požegače. Posle 80-tih godina na Institutu je stvoreno još 18 sorti šljive zaslugom stručnjaka ove naučnoistraživačke institucije .
I posle skoro 50 godina interesovanje za sortom šljive ,,Čačanska rodna“ ne jenjava. Prva je sorta koja je pronela ime Čačka širom sveta kroz svoj naziv. A sve je počelo daleke 1946 . godine osnivanjem Instituta za voćarstvo . Iz grupe od prvih pet stvorenih sorti šljive na institutu, čačanska rodna je najpribližnija po svom kvalitetu sorti Požegača, kaže dr Darko Jevremović. ,, Ima tu aromu , ukus, visok sadržaj šećer a, ali j e delimično povukla i tu osetljivost na virus šarke šljive . Ona se može kod nas gajiti bez problema , ali naravno treb a ispuniti sve one zahteve koje kao sorta ima. To je sorta srednje krupnih plodova. Uglavnom su to plodovi veličine od 20 do 25 grama. Sazreva u uslovima Čačka sredinom avgusta. Jako puno šećera ima i sorta je koj a je kombinovanih svojstava. Može se jesti u svežem stanju, može se smrzavati, preraživati u rakiju, što je za Srbiju najbitnije , ali svi proizvodi koji se od nje dobijaju kao što je pekmez , džem, slatko ili bilo št a drugo je sa visokim sadržajem šećera tako da je jako pogodna z a preradu“m priča dr Jevremović, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku.
Stručnjaci za voćarstvo nisu stali sa istraživanjima u ovoj oblasti , ali su tek osamdesetih godina ponovo priznate nove sorte šljive. Od tada do danas u Institutu za voćarstvo stvoreno je još 18 sorti ovog voća kao što su Valjevka, Jelica, Valerija , Nada, Lana.
Infopress
Komentari
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!
Ostavite komentar