Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



,, Čačanska rodna”, prva sorta šljive stvorena u Institutu za voćarstvo

post-title
Foto: Infopress


,,Čačanska  rodna“ je  prva  sorta  šljive  koja je  stvorena  u  čačanskom  Institutu  za  voćarstvo  tačno  pre  48  godina.  Izdvojila  se  u  grupi  od  tadašnjih  pet  sorti  koje  takođe  zauzimaju  značajno  mesto  u  sortimentu   ovog  voća.   Na čelu  tima  istraživača i  stvaralaca  bio  je  dr  Staniša  Paunović,  a sa njim  u  timu  bili  su  dr  Milisav Gavrilović,  osnivač i  prvi  direktor  Instituta  i  dr  Petar  Mišić.  ,,Čačanska  rodna“   nastala  je  ukrštanjem  američke  sorte  Stenlej   i  autohtone  iz  naših  krajeva  ,,Požegače. Posle  80-tih  godina  na  Institutu  je  stvoreno  još  18  sorti   šljive  zaslugom  stručnjaka  ove  naučnoistraživačke  institucije .    

 I   posle  skoro  50  godina  interesovanje  za   sortom  šljive  ,,Čačanska  rodna“   ne  jenjava.  Prva  je  sorta  koja  je  pronela  ime  Čačka   širom  sveta  kroz  svoj  naziv.  A  sve  je  počelo  daleke  1946 .  godine  osnivanjem  Instituta za  voćarstvo . Iz  grupe  od  prvih  pet  stvorenih   sorti   šljive  na  institutu,  čačanska  rodna  je  najpribližnija  po  svom  kvalitetu  sorti  Požegača,  kaže   dr Darko   Jevremović. ,, Ima tu  aromu ,  ukus,  visok  sadržaj  šećer a,  ali  j e delimično  povukla  i  tu  osetljivost  na virus šarke šljive .  Ona se  može  kod  nas  gajiti  bez  problema ,  ali  naravno  treb a ispuniti  sve  one  zahteve  koje  kao  sorta  ima.  To  je  sorta  srednje  krupnih  plodova.  Uglavnom  su  to  plodovi  veličine  od  20 do  25  grama. Sazreva u  uslovima Čačka  sredinom  avgusta. Jako  puno  šećera  ima  i  sorta je  koj a je  kombinovanih  svojstava. Može  se  jesti u  svežem  stanju,  može  se  smrzavati,  preraživati u  rakiju,  što  je  za  Srbiju  najbitnije ,  ali  svi  proizvodi  koji  se  od  nje  dobijaju  kao što  je  pekmez  ,  džem,  slatko  ili  bilo  št a drugo  je  sa visokim  sadržajem  šećera  tako  da je  jako  pogodna  z a preradu“m  priča  dr  Jevremović,  direktor  Instituta za voćarstvo u  Čačku.   

 Stručnjaci  za  voćarstvo  nisu  stali  sa istraživanjima  u  ovoj  oblasti  ,  ali  su  tek   osamdesetih  godina  ponovo  priznate  nove  sorte  šljive.  Od  tada  do  danas  u  Institutu  za  voćarstvo    stvoreno  je  još  18  sorti  ovog  voća kao  što  su  Valjevka, Jelica, Valerija  ,   Nada, Lana.  

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar