Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Udruženja poljoprivrednika prihvatila ponudu Vlade, prekidaju blokade puteva

post-title
Foto: RINA


Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Stig“ Nedeljko Savić izjavio je danas da su predstavnici poljoprivrednika koji su bili danas na razgovorima u Vladi Srbije, prihvatili ponudu i da neće više blokirati puteve.

„Naše udruženje i ostala koja su bila na sastanku u vladi prihvatila su ponudu. Čekamo realizaciju toga“, rekao je Savić za Tanjug.

Savić je rekao da su poljoprivrednici dogovorili da se postojeće subvencije po hektaru obradive zemlje sa 9.000 dinara podignu na 18.000.

Postojeće dadžbine za navodnjavanje biće smanjene za 50 odsto, dok će od 1.januara 2024. biti u potpunosti ukinute, rekao je on.

Takođe, kako je naveo, dogovoreno je da se od 1. januara. 2024. godine na dizel gorivo za poljoprivrednike za 100 litara po hektaru ne obračunavaju akcize i PDV.

Pregovori predstavnika poljoprivrednika sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim trajali su danas više od pet sati u Vladi Srbije.

Među glavnim zahtevima poljoprivrednika, kako je ranije saopšteno, bilo je povećanje subvencija po hektaru obradive površine, da premija za litar mleka umesto 15 bude 20 dinara, kao i da minimalna otkupna cena mleka bude 78 dinara po litru plus PDV.

Takođe, poljoprivrednici su zahtevali da se na dizel gorivo za poljoprivrednike za 100 litara po hektaru za ratarske kulture i 300 litara za povrtarske kulture ne obračunavaju akcize i PDV.

Pored toga zahtevali su uvođenje prelevmana na mlečne proizvode i da se subvencije po kravi, koje trenutno iznose 30.000 dinara uvećaju za 10.000 dinara.

Među zahtevima su bile i subvencije od 35.000 po hektaru za sve prijavljene površine i ukidanje ograničenja za subvencije do 20 hektara.

Okončan protest stočara u Mačvi

Nakon sastanka u Vladi Srbije sa premijerkom Anom Brnabić, ministrima poljoprivrede elenom Tanasković i finasija Sinišom Malim, okončane su blokade u Mačvi.

Poljoprivrednici koji su četiri dana traktorima i mehanizacijom blokirali centar Bogatića i okolna sela, u popodnevnim satima napustili su blokade.

Kako su rekli, nakon razgovora dobili su obećanja da će deo njihovih zahteva biti ispunjen.

Sastanku je prisustvovalo sedam udruženja poljoprivrednika, među kojima i Udruženje proizvođača mleka „Naše mleko Mačva“, koji su danima protestovali u više gradova Srbije.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar