Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vestiDr Pajović: Razlika rada u lekarskoj praksi na relaciji selo – grad

post-title
Foto: RINA


Čačak – Oduvek se pravila razlika na relaciji selo grad, pa i kada je zdravlje u pitanju. Kažu, kada gradski lekar krene na teren ponese instrumente, a seoski gumene čizme, ili, pak, kako ponegde kažu, lekar u gradu mora da ima medicinsko znanje, dok lekar na seoskom području, mora da poznaje genezu meštana, čak i do desetak okolnih sela.

Dr Aleksandar Pajović, svoju lekarsku karijeru je započeo kao seoski lekar u Dragačevu, a danas je direktor čačanskog Doma zdravlja.

„Velika je razlika lekarske prakse na selu I u gradu, ali je razlika u korist pacijenata. Lekar na seoskom području je bliži sa pacijentima, on mora da zna koje su njihove bolesti I koje su njihove teškoće. Kad kažem teškoće, to je njegova porodična situacija, jer na seoskom području pacijent kada dođe, on kod lekara dođe, ne samo da bi se pregledao I dobio lek, nego da kažei šta ga tišti, da razgovara o svojim tegobama. Nekada stariji ljudi, odnosno pacijenti pričaju o svojoj deci koja su možda negde u inostranstvu, koja će doći ovog leta, a zna da možda neće doći. Mnogo više ima duše, mnogo više bliskosti između pacijenata I lekara koji rade na seoskom području. U gradu, normalno, radi se takođe normalno i stručno, sve to stoji, ali manje je vremena za blizak kontakt sa pacijentom. Što se znanja tiče, znanja treba više, ako radite sami, ako nemate kolegu pored sebe, ako nemate 50 konsultanata u bolnici, kao mi danas. Dakle, rad sa pacijentima na selu nešto što prija I što stavar jedan bliski kontakt sa pacijentima na terenu”, pojasnio je dr Pajović.

Ono što se može reći, dr Pajović i dan danas radi sa osmehom na licu svoj posao i ponosno nosi beli mantil.

„jednostavno kad se čovek opredeli za tu profesiju, I svako od nas lekara mora da bude svestan, da neko doalzi sa nekim svojim problemom manjim ili većim, te da moramo jedni druge da razumemo. Ako neko ne želi da radi ovaj posao sa pažnjom, sa željom, sa empatijom prema pacijentima i ljudima znači da i ne treba to da radi”, zaključio je dr Pajović.

 RINA

 Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar