Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vestiU Angio sali Opšte bolnice u Čačku kreće se sa izvođenjem novih dijagnostičkih metoda, omugućene pouzdane analize suženja krvnih sudova

post-title
Foto: RINA


Čačak – Čačani koji imaju kardiovaskularne tegobe neće više morati da odlaze Beograd na neophodne intervencije, jer su u Opštoj bolnici u Čačku, u Angio sali, počele da se izvode nove dijagnostičke metode koje omogućavaju pouzdanu analizu suženja krvnih sudova srca.

„Važno je zbog tog što, ako pacijenti imaju tri krvna suda sa graničnim suženjima, onda se praktično sva tri krvna suda istom žicom vrše merenja, jer se tako ima tačan uvid u stanje i procenat suženja, ako su na kompjuteru na kome se pokaže vrednost u granicama normalnig ili neznačajno sužena sa nekim procentom, tada se pacijent prati i može se intervencija kasnije ponoviti u zavisnosti od kliničkog toka”, rekao je prof. dr Dragan Sagić, sa Medicinskog fakulteta i Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje.

Dr Branko Petrović, interventni radiolog istakao je da je u planu uvođenje novih metoda.

„To su periferne i vaskularne procedure, koje će u dogledno vreme biti uvedene u rad Angio sale u čačanskoj bolnici, kada je reč o zbrinjavanju krvnih sudova bubrega, ilijačnih aretrija, arterija nogu”, pojasnio je dr Branko Petrović.
Ove nove metode, značajno će relaksirati pojedine tercijalne ustanove iz drugih gradova u koje su slati pacijenti iz ovog dela zemlje.

„Za naše pacijente sa teritorije Moravičkog okruga, to će dosta značiti, zato što više neće morati da čekaju u drugim zdrvastvenim ustanovama, neće biti dugačkih listi čekanja, već će u svom gradu u svojoj zdravstvenoj ustanovi moći da odrade intervenciju u najkraćem mogućem roku”, zaključio je dr Đorđe Mijailović, specijalista interne medicine.

RINAKomentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar